Zdravniki preklicujejo dežurstva

V bolnišnici Slovenj Gradec protestirajo proti zniževanju plačila dežurstev. Direktor: Pacienti odpovedi ne bodo občutili.

Objavljeno
01. oktober 2013 10.03
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Slovenj Gradec – Zdravniki Splošne bolnišnice Slovenj Gradec (SBSG) bodo v protest proti predlaganemu zmanjšanju plačila dežurstev danes preklicali soglasja za delo prek polnega delovnega časa in ne nameravajo več dežurati. Očitke, da bodo ukrepi neenakopravno prizadeli zaposlene, direktor Janez Lavre zavrača. Zagotavlja, da bolniki odpovedi dežurstev ne bodo občutili, saj bodo predstojniki oddelkov ustrezno organizirali delo.

Zdravniki bodo po besedah namestnice predstojnika kirurškega oddelka Jasne Humar danes preklicali podpisana soglasja za dežurstva. Poročali smo že, da so v nedeljo v odprtem pismu poudarili svoje nestrinjanje z varčevalnimi ukrepi v SBSG – z znižanjem plačila za dežurstva in neenakopravno obravnavo zaposlenih.

Natančnega števila zdravnikov, ki bodo nehali dežurati, še ne vedo, a Humarjeva pravi, da bodo »po ustnem zagotovilu pristanke preklicali vsi zdravniki operativnih strok, torej dežurni na štirih od sedmih dežurnih mestih«. To so oddelki, kjer je dežurstev na zdravnika največ. Predvidevajo, da se jim bo pridružilo tudi nekaj kolegov iz neoperativnih strok.

Sami predlagajo, da bi se v korist bolnišnice odpovedali enodnevnemu zaslužku. Čeprav Lavre meni, da tega zakonodaja ne dovoljuje, Humarjeva pravi, da so zakonodajo preverili s pomočjo pravnika sindikata, ki meni, da je predlog izvedljiv. Lavre jim odgovarja, naj predložijo pravno zavezujoče mnenje, o katerem bo presodil ustanovitelj – vlada. »Če pa je to prostovoljna karitativna dejavnost, jih vabim, naj to naredijo.«

Direktor ukrep utemeljuje s podatki o obremenitvah med dežurstvi, ki so jih zbrali predstojniki oddelkov. Po novem dežurstvo ne bo več plačano glede na plačni razred zdravnika (večinoma od 55. do 57. razreda), temveč po plačnem razredu delovnega mesta (50. razred). »To niso veliki zneski,« pravijo zdravniki, »moti nas nepoštenost takega sistema in razvrednotenje dela v najtežjih razmerah.« Pravijo, da so se pripravljeni pogovarjati tudi o drugih ukrepih. » Naj jih predlagajo. Če pa dobiš samo leporečje brez konkretnih predlogov, se z njimi ne morem pogovarjati,« pravi Janez Lavre.

Očitke o neenakopravni obravnavi zaposlenih pri varčevanju zavrača, saj po njegovem morajo upoštevati vse ukrepe in ne le tistih, ki se nanašajo na dežurstva. »V upravi imamo eno delovno mesto manj, od leta 2008 so nam znižali plačo za 14 odstotkov, zdravnikom samo za 2,4 odstotka. Moja plača je med 35. in 40. mestom med zaposlenimi v bolnišnici, brez dežurstva sem med 50. in 62. mestom, vsi moji pomočniki pa imajo nižje plače.«