Zdravniki proti prodaji zdravstvenega doma

Fides ocenjuje, da je način nameravane privatizacije železniškega zdravstvenega doma v Ljubljani škandalozen.

Objavljeno
27. oktober 2011 19.59
Posodobljeno
27. oktober 2011 20.04
Mi. Z., notranja politika
Mi. Z., notranja politika

Ljubljana - V zdravniškem sindikatu Fides ocenjujejo, da je način nameravane privatizacije železniškega zdravstvenega doma v Ljubljani škandalozen in kaže na to, da se v Sloveniji že tako prepogoste priložnosti za korupcijo še bolj in na stežaj odpirajo.

»Skoraj ni mogoče verjeti, da je v današnji Sloveniji mogoče uradno objaviti razpisne pogoje, po katerih Slovenskim železnicam (SŽ) pri odločitvi o prenosu ustanoviteljskih pravic ni treba niti obravnavati vseh vlog ali izbrati najugodnejšega ponudnika.

S tem že sam razpis povsem javno napeljuje na privatizacijo po klientelističnih mrežah, nujno povezanih z okoriščanjem posameznikov ali skupin, ki so v te mreže vključeni,« se je odzval Konrad Kuštrin, predsednik Fidesa. V Fidesu tudi ostro nasprotujejo možnosti, da novemu ponudniku ne bo treba ohraniti zdravstvene dejavnosti na lokaciji današnjega zdravstvenega doma.

Opozarjajo, da so tovrstne divje privatizacije na Češkem povzročile množično zapiranje bolnišnic in drugih zdravstvenih zmogljivosti, vse zaradi zagotavljanja visokih stopenj donosa na vloženi kapital novih lastnikov in v škodo pacientov. Kdo so morebitni kupci zdravstvenega doma, ni znano. SŽ so dobile pet ponudb, ki so ostale skrivnost. Nadzorni svet je prejšnji teden sklenil, da bo s prodajo počakal do mnenja računskega sodišča, ki je pred kratkim opravljajo nadzor nad SŽ.