Zdravniki v Kočevju res kupili zaščitne jopiče, zdaj nameravajo še čelade

Zdravniška samozaščita. Jopiči stali 2700 evrov in zadržijo celo izstrelek iz avtomatske puške.

Objavljeno
01. september 2016 21.23
Zdravstveni dom
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Kočevje – Vodstvo zdravstvenega doma Kočevje je uresničilo napoved in kupilo štiri zaščitne jopiče, ki jih bo po potrebi uporabljalo njihovo zdravstveno osebje nujne medicinske pomoči. Njihova ekipa na terenu in tudi v ambulanti se skoraj vsak dan srečuje z različnimi oblikami izsiljevanj in groženj. Vodstvo zdravstvenega doma zdaj razmišlja še o nakupu zaščitnih čelad.

Kakor je za Delo povedal pomočnik direktorice zdravstvenega doma Primož Velikonja, so jopiči, za katere so se odločili že dolgo pred tragičnim dogajanjem v Izoli, varno shranjeni v primernem prostoru in vedno na dosegu roke. Če se bo izkazalo, da obstaja verjetnost napada na zdravnika, si bo ekipa nujne medicinske pomoči nadela zaščito in odšla na kraj dogodka. Kočevski zdravniki so namreč že bili v situaciji, ko so vanje usmerili strelno orožje, zato so se tudi odločili za nakup štirih zaščitnih jopičev in zanje plačali 2700 evrov. Gre za telovnike, ki so izdelani po standardih NIJ 0101.06 stopnja lllA in zadržijo izstrelek kalibra 7.62 x 25 tokarev. Poznavalec iz policijskih vrst, ki noče biti imenovan, je povedal, da so kupili zelo kakovostne zaščitne jopiče, ki jih pri nas uporablja posebna policijska enota in zadržijo celo izstrelke iz avtomatske puške kalašnikov.

Grožnje skoraj vsak dan

Na vprašanje Dela, ali so bili zdravniki v zadnjih mesecih deležni groženj pacientov, je Velikonja odgovoril, da se to dogaja skoraj vsak dan oziroma najmanj enkrat na teden. Boste kupili tudi zaščitne čelade, kakršne uporabljajo policijski specialci? Velikonja pravi: »Če se zgodi napad, je glava popolnoma nezaščitena, zato takega nakupa ne izključujemo in o njem resno razmišljamo. Res pa je tudi, da napadalci znajo streljati, zato v takih primerih čelada ne pomaga.«

»Žal se je naše osebje nujne medicinske pomoči že nekajkrat srečalo z neposredno nevarnostjo, kar se k sreči za nikogar ni končalo usodno, vendar bi lahko bilo tudi drugače. To je bil tudi glavni razlog, da se je vodstvo zdravstvenega doma odločilo za nakup zaščitne opreme,« je povedal kočevski župan Vladimir Prebilič, ki varnostne razmere v tem delu države, v primerjavi z drugimi občinami ne ocenjuje za slabe oziroma skrb vzbujajoče. Tudi na ljubljanski policijski upravi ocenjujejo, da je varnostna situacija na območju Kočevja dobra.

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina ocenjuje samozaščitni ukrep zdravnikov kot upravičen, a je hkrati prepričan, da skenerji in policisti v bolnišnicah in ambulantah ne bodo rešili ničesar. »Zdi se nam utemeljeno, da se okrepijo posamezne službe na izpostavljenih mestih, predvsem na urgentnih centrih, kjer opažamo največ takih konfliktov z agresivnimi bolniki. Spodbujali bomo dobre odnose in spoštljiv dialog z državljani ter hkrati uvajali sistemske ukrepe za spremenjeno kulturo varnosti. V bolnišnicah ni mesta za verbalne konflikte. Pri tem bomo vztrajali, saj je treba povečevanje nasilja ustaviti,« pravi. Na ministrstvu za zdravje so povedali, da se zavedajo pomembnosti varnosti. »Tako kot smo direktorje bolnišnic bomo v kratkem na ministrstvo povabili tudi direktorje zdravstvenih domov, da bomo skupaj poiskali najboljše rešitve.«