Zdravniška zbornica: Novela zakona o zdravstveni dejavnosti vodi v poslabšanje razmer

Po mnenju zbornice novela zakona favorizira javne zdravstvene zavode in slabša položaj mladih zdravnikov.

Objavljeno
01. junij 2017 15.29
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Ljubljana − V Zdravniški zbornici Slovenije znova opozarjajo na zanje sporne določbe novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki baje niso osredotočene na izboljšanje položaja bolnikov, ampak vodijo v poslabšanje razmer v javnem zdravstvenem sistemu. Opozarjajo na to, da zakon favorizira javne zdravstvene zavode in slabša položaj mladih zdravnikov.

Predsednica zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je na današnji novinarski konferenci dejala, da jo najbolj skrbi določba, ki opredeljuje odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti. Zdravnik lahko postane odgovoren nosilec šele pet let po pridobitvi licence. Kot je opozorila, to zaradi dolgotrajnega šolanja zdravnikov pomeni, da bodo zdravnik začeli svojo kariero pri 40 letih.

Po njenih navedbah je nevarnost, da bi v manjših krajih, kjer imajo koncesionarja pred odhodom v pokoj in je predvideno, da ga bo nadomestil mlad zdravnik, ostali brez zdravnika. Vprašanje je tudi pri obstoječih koncesionarjih, ki še nimajo pet let licence. Kot se bere zakon, bodo koncesijo izgubili, je opozorila.

Težave utegnejo biti tudi na nekaterih oddelkih manjših bolnišnic, denimo v Topolšici, kjer vodje oddelkov nimajo pet let licence zdravnika, je dodala predsednica zbornice.

Po njenem mnenju predlog novele favorizira javne zavode tudi v primeru popoldanskega dela zdravnika. Medtem ko predlog novele ne predvideva časovne omejitve dela zdravnika v drugem javnem zdravstvenem zavodu, pa bi pri zasebniku zdravnik lahko delal kvečjemu osem ur na teden. Če je omejitev dela drugje zaradi tega, da zdravnik ne bi delal preveč, potem je ta razdelitev nejasna, je dejala.

Predsednik odbora za zasebno dejavnost pri zbornici Matevž Gorenšek je opozoril na favoriziranje javnih zdravstvenih zavodov v smislu razdelitve programa. Kot je dejal, bo pri dodelitvi programa imel prednost javni zavod, pri čemer ne bo z ničimer zavezan, da tak program tudi izpelje oziroma da ima za to izvajalca. Morajo pa te pogoje dokazovati koncesionarji.

To se je že kot sporno po njegovih navedbah izkazalo pri enkratni dodelitvi dodatnih sredstev za skrajševanje čakalnih dob v prejšnjem letu, ko so imeli koncesionarji bistveno večjo realizacijo dodatnega programa kot javni izvajalci. Medtem ko je, denimo, zasebnik s koncesijo želel opraviti 600 koronografij, pa mu tega programa niso dodelili, pač pa so ga dodelili javnemu zdravstvenemu zavodu, ki pa ni izvedel niti ene koronografije, je dodal.

Po mnenju predstavnice mladih zdravnikov Tine Bregant pa predlog novele vodi v to, da se bodo zaradi pogoja odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti mladi zdravniki raje odločali za delo v večjih zdravstvenih centrih ali pa kar v tujini. To bo vodilo v centralizacijo zdravstva ter hkrati razpad primarnega zdravstvenega varstva.

Po navedbah Čebašek-Travnikove so dokument s svojimi pomisleki poslali vsem poslancem, vodje poslanskih skupin pa so pozvali k srečanju. Doslej so se odzvali v Desusu in SD, s slednjimi so se tudi sestali. Kot je dejala, so jim v SD pojasnili, da bodo počakali na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ. Dopuščajo pa možnost, da bodo njihove pripombe upoštevali v dopolnilih, če se bo to izkazalo za potrebno.