Zdravniška zbornica o Cesarčevi

Stroka: Zaporna kazen za zdravnico je stroga in nesorazmerno visoka tudi v evropskem prostoru.

Objavljeno
09. oktober 2013 23.20
brez naslova
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Nesporno je, da v ravnanju zdravnice Nade Cesarec, ki ni šla na pomoč poškodovanemu delavcu na železniški postaji, ni bilo vse v redu.

Toda zaporna kazen za zdravnico, ki je opravljala svoje delo pod velikim stresom, je stroga in nesorazmerno visoka tudi v evropskem prostoru. To sta poglavitni ugotovitvi odbora za strokovna medicinska vprašanja in seje izvršilnega odbora Zdravniške zbornice Slovenije; oba sta se sestala v torek popoldne. »Sodbo je ne glede na vse treba spoštovati, zaradi opustitve medicinske pomoči pa bo tožilec zdravniške zbornice proti zdravnici uvedel disciplinski postopek pred zborničnim razsodiščem,« je povedal Andrej Možina, predsednik zbornice.

Izvršilni odbor zbornice je v torek ustanovil tudi komisijo za spremembo pravilnika o nujni medicinski pomoči. Ta pravilnik namreč zdaj določa, da opravlja zdravnik hkrati dvoje del. »To niso normalne razmere za delo. Za večjo varnost bolnikov in zdravnikov bo komisija, ki jo vodi prim. Miha Demšar, takoj pripravila spremembo pravilnika o nujni medicinski pomoči, ki bo bolj evropsko orientiran. Zbornica ga bo dostavila ministru na mizo čez teden dni,« je povedal Možina.