Zdravniške organizacije zavrnile predlog zakona

Zdravniška zbornica, Slovensko zdravniško društv.o in sindikat Fides so zavrnili predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, saj ni upoštevana nobena izmed njihovih konstruktivnih pripomb.

Objavljeno
31. oktober 2009 15.11
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - Zdravniške organizacije v celoti zavračajo predlog zakona o zdravstveni dejavnosti. Nobena izmed konstruktivnih pripomb zdravniških organizacij ni našla mesta v predlogu zakona, so v pismu premieru Borutu Pahorju in ministru za zdravje Borutu Miklavčiču zapisali v Zdravniški zbornici Slovenije, Slovenskemu zdravniškemu društvu in sindikatu Fides.

Kot so v koordinaciji zdravniških organizacij zapisali v sporočilu za javnost, so v pismu Pahorju in Miklavčiču izrazili prepričanje, da predloga zakona v njegovi trenutni obliki ni mogoče dopolniti z amandmaji. K pripravi predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je ključen za pripravo ustreznega zakona o zdravstveni dejavnosti, pa zdravniške organizacije po njihovem še niso bile povabljene.

 

"Koordinacija zdravniških organizacij je bila na sestanku seznanjena, da je Stalni odbor zdravnikov Evropske Unije (Comite Permanent Des Medecins Europeens - CPME) razpravljal o nerazumljivem in nedemokratičnem načinu sprejemanja zakonodaje v Sloveniji, iz katere je bila medicinska stroka v celoti izključena in poslal slovenski vladi pisni poziv, da zaradi varnosti in stabilnosti zdravstvenega sistema upošteva principe demokratičnega dogovarjanja," so zdravniške organizacije zapisale v pismu.

 

Napovedale so, da bodo za zaščito osebnega dostojanstva slovenskega zdravništva ter zagotovitve varnega in po evropskih demokratičnih standardih naravnanega zdravstvenega sistema, povzele tudi ustrezne mednarodne pravne poti na evropskih sodiščih. V naslednjih dneh nameravajo vse tri zdravniške organizacije sklicati skupščinska telesa, seznaniti svoje članstvo z nastalo situacijo in sprejeti tudi potrebne ukrepe.

 

Kot še navajajo v koordinaciji zdravniških organizacij, so pismo predsedniku vlade in ministru za zdravje o zavračanju predloga zakona o zdravstveni dejavnosti podpisali predstavniki vseh treh zdravniških organizacij: predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Kalan Živčec, predsednik Fidesa Konrad Kuštrin in generalni sekretar Slovenskega zdravniškega društva Matija Cevc.