Zdravništvo proti predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti

Predlog zakona o zdravstveni dejavnosti za zdravniške organizacije ni sprejemljiv. Bojijo se, da zakon ne bo izvedljiv, njegova posledica pa bo podaljšanje čakalnih dob.

Objavljeno
10. september 2009 14.05
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Ljubljana - Predlog zakona o zdravstveni dejavnosti za zdravniške organizacije ni sprejemljiv. Bojijo se, da zakon ne bo izvedljiv, njegova posledica pa bo podaljšanje čakalnih dob, je na današnji novinarski konferenci opozorila predsednica zdravniške zbornice Gordana Kalan Živčec.

Predlog zakona "ne prinaša neke reforme, ki smo si je želeli," je poudarila Kalan Živčeceva. Predlogu zakona je očitala tudi, da v njem niso natančno definirani nekateri temeljni pojmi in da ne temelji na analizah, ki bi bile trdno zagotovilo, da bi se s predlogom res sledilo potrebam državljanov. Pobude celotnega zdravništva k partnerskemu sodelovanju pri pripravi zakonskih rešitev po njenih besedah niso bile sprejete. Njihovi predlogi pa so bili obravnavani na nivoju splošnih javnosti.

"Zakon moramo v celoti zavrniti," je poudaril tudi predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin in dodal, da zavrnitev ni posledica užaljenosti, ker jih minister ni želel imeti pri pripravi zakona. Gre za to, je pojasnil, da ocenjujejo, da bo zdravstveni sistem slabši za bolnike, da se bodo podaljšale čakalne vrste, posledično pa bo pritisk javnosti usmerjen na zdravnike. Kuštrin je poleg tega prepričan, da bi morali najprej sprejeti zakon o zdravstvenem zavarovanju, da bi videli s kakšnimi viri in sredstvi razpolaga država.

Kot je opozoril predsednik strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Dean Klančič, zakon ne prinaša nikakršnih iniciativ zasebnega dela, le veliko omejitev, kar ni mogoče razumeti kot možnost razvoja javno-zasebnega partnerstva.

Javna razprava o predlogu zakona se bo zaključila danes.