Zdravstvena preiskovalna komisija tudi tokrat ni zaslišala Weissensteinerja

Nekdanji vodja nabave Peter Weissensteiner ni prišel na zaslišanje komisije v zvezi z nakupom žilnih opornic.

Objavljeno
09. junij 2017 14.58
regent ukc
K.M., STA
K.M., STA

Ljubljana - Parlamentarna komisija, ki preiskuje domnevne zlorabe pri prodaji in nakupu žilnih opornic, tudi na današnji seji ni dočakala pričanja nekdanjega vodje nabave v mariborskem kliničnem centru Petra Weissensteinerja. Neposredno pred sejo je komisija prejela odločbo sodišča, ki je zavrnilo njeno zahtevo za prisilno privedbo priče, poroča STA.

Predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec je pojasnila, da je Okrajno sodišče v Mariboru pri zavrnitvi zahteve za prisilno privedbo upoštevalo zdravstveni opravičili, s katerima je Weissensteiner dvakrat utemeljil svojo odsotnost na zaslišanju komisije.

Po poročanju STA pa je danes pred komisijo stopil direktor podjetja Mark Medical v Sloveniji Aleš Nanut, ki bi moral pričati že na seji 19. maja, a ni prevzel vabila. Podjetje, ki je v lasti italijanskega Mark Medicala, je v spornem obdobju slovenskim bolnišnicam dobavljalo žilne opornice.

V uvodu je Nanut izpostavil korekten odnos podjetja do parlamentarne komisije. Vso dokumentacijo, ki jo je komisija zahtevala, so ji tudi dostavili. Po njegovih besedah se majske seje ni udeležil, ker vabilo sploh ni prišlo do njega.

Kot direktor se ni ukvarjal s prodajo posameznega artikla, kot so žilne opornice, je dejal Nanut. Za prodajo kardiološkega materiala je bil po njegovih besedah zadolžen takratni vodja prodaje v Mark Medicalu David Pizziga, ki je že pričal pred komisijo. Mark Medical še vedno največji del prihodkov ustvari na slovenskem trgu, je pojasnil Nanut in dodal, da slovenska podružnica kupuje material, tudi žilne opornice, pri matičnem podjetju v Italiji, ki ta material kupuje neposredno pri proizvajalcih.

Čeprav je bil v vlogi direktorja seznanjen z dobavnimi in prodajnimi cenami artiklov, pa ni želel odgovoriti na vprašanje Godčeve, s kolikšnimi maržami je podjetje prodajalo žilne opornice slovenskim bolnišnicam. Skliceval se je na poslovno skrivnost. Mark Medical je imel pred leti na področju žilnih opornic v Sloveniji tudi do 80-odstotni tržni delež. Nanut je poudaril, da ne more komentirati tako visokega deleža, saj so bili za prodajo opornic zadolženi drugi, je pa podjetje po njegovih besedah imelo visoke deleže tudi v drugih državah.

Na vprašanje predsednice komisije, zakaj je podjetje slovenskim bolnišnicam žilne opornice prodajalo tudi mimo javnih razpisov, zgolj na podlagi naročilnic, je Nanut odgovoril, da na naročilnicah ne piše, ali so iz naslova razpisa ali ne. Dejal je, da se kot direktor ne srečuje s posameznimi zdravniki, se pa enkrat ali dvakrat na leto sreča z upravami. Predstavniki Specializiranega državnega tožilstva ali Nacionalnega preiskovalnega urada se doslej v zvezi s primerom žilnih opornic niso oglasili v podjetju, je še pojasnil.

Godčeva je na torkovi novinarski konferenci poudarila, da se je v slovenskem zdravstvu zagotovo preplačevalo žilne opornice - tudi do štirikrat. Ugotovitve komisije po njenem mnenju ne puščajo nobenega dvoma, da so nabavne službe v bolnišnicah zavestno kršile zakon o javnem naročanju.

Zaslišanja, ki jih je doslej opravila komisija, so potrdila tudi kartelne dogovore o razdelitvi trga žilnih opornic, je opozorila Godčeva. Po njenih besedah je nezakonito početje vpletenih pripeljalo do tega, da so bile cene opornic v Sloveniji občutno višje kot v tujini.

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic je bila sicer ustanovljena aprila 2016, medtem ko zgodba o preplačilih žilnih opornic sega v leto 2013.