Zdravstveni denar 
je zapravil zase

Direktor ZD Vrhnika posodil 160.000 javnih evrov.

Objavljeno
23. oktober 2011 21.42
Posodobljeno
24. oktober 2011 08.00
Tomica Šuljič
Tomica Šuljič

VRHNIKA – Da se z denarjem za zdravstvo v Sloveniji ravna, kot da ga imamo še preveč, ni zgolj splošno prepričanje, ampak žalostno dejstvo, ki od časa do časa pricurlja v javnost. Ena takšnih zgodb, ki jo zunanji opazovalci težko razumemo, je iz vrhniškega zdravstvenega doma (ZD), ki je zapleten v čudno raboto, vredno 160.000 evrov – in to denarja, sicer namenjenega zdravju občanov.

Čudni direktorjevi posli

Dolgoletni direktor zdravstvenega doma mag. Emil Židan je po izjavah domačinov dober praktik in moški na mestu, ki ima posluh za sodelavce, po drugi strani pa se tožari s koncesionarji, informacijsko pooblaščenko in je izpeljal za zdravstveni dom nenavaden posel: posojilo 160.000 evrov gradbenemu podjetju.

Vrhniški ZD je denar nakazal 13. oktobra 2009 družbi Eurogradnje, in sicer na podlagi pogodbe, sklenjene pet dni prej. V pogodbi je bila dogovorjena petodstotna obrestna mera, denar pa je bil posojen za eno leto, posojilno pogodbo so pozneje podaljšali še za eno leto. Občasno slišimo o naložbah javnih sredstev in zavodov; te morajo biti dane na varen, ne pa tvegan način. To posojilo pa, kot je pozneje ugotavljal revizor, ni bilo zavarovano. In Eurogradnjam za obresti v dobrih dveh letih niso izdali niti enega samega računa.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Kredit je zaprt!