Prebivalci Gajevc in Placerovc zaradi daljnovoda zaprli cesto

V Gorišnici so hoteli za pol ure zapreti cesto, a jim je protest dirigirala policija, nekatere so popisali.

Objavljeno
10. oktober 2012 14.24
Posodobljeno
10. oktober 2012 14.40
Ptuj - Trasa daljnovoda - nartovali so ga na zemljevidu brez vseh
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Gorišnica na Ptujskem polju - Prebivalci Gajevc in Placerovc, dveh vasi v občini Gorišnica, so včeraj dopoldne za pol ure zaprli državno cesto med Ptujem in Ormožem, ker nasprotujejo gradnji daljnovoda Cirkovce Pince tik ob njihovih domačijah. V njihov tihi protest pa se je vmešala policija.

Mirno prehajanje preko prehoda za pešče v središču Gorišnice je civilna iniciativa napovedala in prijavila, zato je tja prišlo kar osem policistov iz bližnje policijske postaje. Že po nekaj minutah pa je na sredino prehoda stopil policist, »zaprl« prehod in spustil naprej nekaj ustavljenih avtomobilov.

Poskus aretacije in legitimacije

Tako je potem ves čas po lastni volji zapiral prehod, protestnike pa ustavljal. Karla Lipiča, ki vodi Slovensko ekološko gibanje in je bil tudi med protestniki, pa je eden od policistov zaustavil, legitimiral in zapisal, ker je kot zadnji v koloni šel preko prehoda prepočasi.

»Hotel me je aretirati, ker tu z ljudmi protestitram proti ravnanju države, ki jih šest ali več let ni hotela slišati, ko so se zavzemali za preselitev trase daljnovoda«, je povedal Lipič. Zatem je policist legitimiral še enega protestnika (Zvonka Ozmeca) in najbrž bi jih bil še več, če se protestne pol ure ne bi bilo izteklo.

Protestniki so bili nad ravnanjem policistov ogorčeni. Povedali so, da se je proti sprejeti trasi daljnovoda zdaj povezalo kar pet civilnih iniciativ, ki bodo od slovenske vlade zahtevale preklic sprejetega državnega lokacijskega načrta za daljnovod (gradil ga bo Eles).

Če država ne bo naročila študije, jo bodo kar krajani

Zahtevali bodo takšno študijo vplivov na okolje, ki bo upoštevala vse posege v prostor skupaj, ne pa vsakega posebej. V Gajevcih in Placerovcih so zadnja desetletja »dobili« dovodni kanal, hidroelektrarno Formin in prvi daljnovod, zdaj pa so mimo njihovih domov določili še traso za hitro cesto med Ormožem in Hajdino, za nameček pa še 2x400kV daljnovod, ki se bo njihovim hišam približal na 20 metrov.

Če država ne bo pripravila celovitega vpliva na okolje, ga bodo naročili krajani sami s pomočjo občine Gorišnica. Kakšno skrb so za okolje imeli načrtovalci, dokazuje že njihova slika izbrane trase daljnovoda: narisali so jo kar na zemljevid, na katerem še ni kanala preko Ptujskega polja (izpred več kot trideset let), ni HE Formin, ptujske južne vpadnice, ni avtoceste Slivnica - Draženci, ni ormoške obvoznice - kot da sta Dravsko in Ptujsko polje še deviški ravnici.

Ob načrtovani trasi daljnovoda ljudje niso zadovoljni skoraj nikjer na celotni 50 kilometrski potezi skozi deset občin. Iz izbranega koridorja pa tudi niso razvidni osnovni kriteriji za določanje, saj ponekod novi daljnovod lahko zgradijo vzporedno s starim in ob njem, drugje pa mora eden ostati na eni, drugi pa bo oklenil vasi z druge strani.

Če do začetka novembra ne najdejo sogovornika, ki bo prisluhnil njihovim pripombam in zahtevam, napovedujejo proteste v Ljubljani pred ministrstvom za okolje.