Združenje občin zahteva zvišanje povprečnine na 525 evrov

Kot še poudarjajo v združenju, so bili zelo kooperativni, udeležili so se vseh pogajanj.

Objavljeno
07. maj 2015 19.12
rsi-dogovor povprecnine
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana - Združenje občin Slovenije je danes na vlado naslovilo zahtevo za zvišanje povprečnine za drugo polovico leta, in sicer na 525 evrov. Kot opozarjajo v združenju, vlada že krši dogovor o višini povprečnine za leto 2015, saj v vladni oziroma državnozborski postopek sprejemanja še ni predložila nobenega od predpisov, ki bi občinam zmanjševal izdatke.

Reprezentativni združenji občin sta 29. januarja z vlado podpisali dogovor o višini povprečnine za letos. Dogovor in posledično tudi novela zakona o izvrševanju proračunov za leto 2014 in 2015 sta višino povprečnine za prvo polovico leta 2015 znižala s 532 evrov, kolikor je bila lani, na 525 evrov, v drugi polovici leta pa se ta še dodatno zniža, in sicer na 500,83 evra.

Dogovor ne bo izpolnjen

Združenje občin Slovenije (ZOS) je že 23. aprila na ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za finance in vlado naslovilo dopis, v katerem je opozorilo na premajhno intenzivnost in zavzetost ministrstev za spremembo zakonodaje, ki bi občinam znižala stroške, v sporočilu za javnost navajajo v združenju.

Iz dosedanjega poteka pogovorov in aktivnosti v zvezi z ukrepi za znižanje stroškov občinam po njihovih navedbah izhaja resna bojazen, da dogovor o višini povprečnine za leto 2015 v delu, v katerem se je vlada zavezala, da bo do 30. junija zagotovila sprejem ukrepov za znižanje stroškov za 22,8 milijona evrov ali pa drugače zagotovila sredstva, ne bo izpolnjen.

Kot so spomnili v ZOS, je bila ta točka dogovora ključna, da so v združenju pristali na podpis dogovora in »drastično znižanje povprečnine za drugo polovico leta 2015«.

V združenju opozarjajo na veliko kooperativnost

Obenem opozarjajo, da v postopku sprejemanja po njihovih informacijah še ni nobeden od predpisov, ki bi občinam zmanjševal proračunske izdatke, s katerimi bi lahko pokrile izpad sredstev zaradi znižane povprečnine v drugi polovici leta 2015.

Kot še poudarjajo v združenju, so bili zelo kooperativni, udeležili so se vseh pogajanj in podali več predlogov in pobud za pospešitev postopanja v postopkih spreminjanja zakonodaje. Vendar pa proaktivno vlogo pričakujejo tudi s strani vlade in pristojnih ministrstev.

V združenju zato od vlade pričakujejo ustrezno dopolnitev predloga novele zakona o izvrševanju proračunov. Zaradi nesprejema ukrepov za znižanje stroškov naj s tem občinam zagotovi 22,8 milijonov evrov z ustrezno prilagoditvijo višine povprečnine na 525 evrov, so zapisali.