ZDUS oddal 21.122 pooblastil

Predsednica zveze Mateja Kožuh Novak je ob oddaji pooblastil za glasovanje na izredni skupščini Vzajemne povedala, da se bodo v primeru, če bo skupščina preklicana, predstavniki lastnikov kljub temu sestali.

Objavljeno
28. oktober 2009 11.21
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana -  Predstavniki Zveze društev upokojencev so na vložišču Vzajemne oddali 21.122 pooblastil za glasovanje na izredni skupščini te zdravstvene zavarovalnice, sklicane za 6. november. Predsednica zveze Mateja Kožuh Novak je novinarjem povedala, da se bodo v primeru, če bo skupščina preklicana, predstavniki lastnikov kljub temu sestali.


"Država si ne bi smela privoščiti, da bi skupščino preklicala," je dejala. "Naj pustijo zavarovancem, da izrazijo svojo voljo." Z direktorjem Agencije za zavarovalni nadzor Mihaelom Permanom se bodo sestali še danes in se dogovorili glede skupščine, so pojasnili v zvezi.


Če bo skupščina preklicana, ne bodo iskali rešitve po sodni poti, je povedala Kožuh Novakova. Izredni upravitelj Dušan Kidrič po njenih besedah rad sodeluje z njimi. "Če smo zelo dobronamerni, lahko rečemo, da smo svoj cilj že dosegli," meni.


Kidrič po njenih besedah obljublja, da bo izvedena revizija poslovanja zavarovalnice in da se bodo takoj lotili sprememb zakonodaje, tako da bodo lastniki lahko sodelovali na naslednjih skupščinah.


Za sodelovanje so se že dogovorili, je poudarila. Po njenem pojasnilu Kidrič razmišlja o nekem telesu, v katerega bi kot svetovalce pritegnil predstavnike zavarovancev.


Pooblastila so prišla tudi od drugih generacij, ne le od upokojencev. "Ljudje vidijo svetlobo na koncu predora," meni Kožuh Novakova. Med zbranimi pooblastili je namreč več kot 40 odstotkov takšnih, ki so prišla od mlajših.


Na izredni skupščini 6. novembra v Laškem naj bi na predlog zveze društev upokojencev odločali o odpoklicu štirih od šestih članov nadzornega sveta ter imenovanju novih. Upokojenci namreč niso zadovoljni z delom nadzornega sveta in poudarjajo, da mora Vzajemna sredstva dajati le v zdravstvene namene.


Senat Agencije za zavarovalni nadzor pa je v petek izdal odločbo o izredni upravi v Vzajemni, ki je imenovana za devet mesecev. Pooblastila nadzornega sveta Vzajemne so prešla na agencijo, v času izredne uprave pa skupščina nima nobenih pristojnosti, razen sklica skupščine za namen povečanja osnovnega kapitala, kar pa v Vzajemni ni potrebno, poudarjajo na agenciji.