Že 26 let od prvega strela

Ognjeni spopad za samostojno Slovenijo se je začel na Ptuju.

Objavljeno
24. maj 2017 21.38
Franc Milošič
Franc Milošič

V nekdanji ptujski vojašnici na Vičavi so se danes slovesno spomnili prvega strela v slovenski osamosvojitveni vojni. Že 26 let je minilo, odkar je Ptujčan Boris Fras v svojem podjetju Elektro Maribor dobil nalogo, da iz omrežja izklopi ptujsko vojašnico.

Ker je transformatorska postaja v neposredni bližini vojašnice, je šel opravit naročeno in niti opazil ni vojaka, ki je skrit že ležal za ograjo z nabito puško. Vojašnice so namreč iz omrežja takrat izklapljali tudi drugod po Sloveniji, a nikjer se to ni sprevrglo v takšno dramo kot na Ptuju; pravzaprav je bil to ognjeni uvod v osamosvojitveno vojno. 


Obiskovalci na današnji slovestni prireditvi. Foto: Franc Milošič/Delo

Ko je Fras izklopil elektriko in si z desnim kolenom pomagal primakniti železna vrata, mu je vojak prestrelil kolenski sklep. Pozneje je izvedel, da ni bil vojak ptujske vojašnice, ampak specialec iz Niša; torej se je JLA že bila konkretno pripravila na spopade. Boris se je nemudoma odplazil in odvlekel do bližnje stanovanjske hiše, kjer so ga skrili, medtem pa so nanj še nekajkrat streljali iz vojašnice. A hišo so vojaki hitro obkolili in dali petminutni ultimat za predajo. Na srečo je pred vojaškim vozilom tja prispelo reševalno vozilo ptujskega zdravstvenega doma, ki ga je Boris sam poklical, medtem pa si je z majico že sam obvezal koleno. Vojaki in major Životić pa so ga iz tega vozila vlekli za prestreljeno in zdravo nogo hkrati in ga hoteli na silo preložiti v vojaško vozilo. A se je kot krepak športnik uspel tako trdno oprijeti, da jim to ni uspelo.  

Dve leti je intenzivno zdravil svojo nogo, nekaj časa celo še delal polni delovni čas, a potem je zmogel le še polovičko vse do upokojitve. V resnici se tistega 24. maja, enega od torkov v letu 1991, ni še nihče povsem zavedal, da se je vojna v resnici že začela s tem prvim strelom vojaka na civilista na Ptuju.

Danes se je Boris Fras spet spomnil tistega časa. V resnici ga ves čas nanj spominja boleče koleno, ki se prestreljeno točno v zglobu ni moglo nikoli več normalizirati. »Boris Fras je sodobni heroj. Ker je dobil na svojem delovnem mestu nalogo, ki jo je odločno in profesionalno opravil. Braniti domovino je posebno častno dejanje,« je v priložnostnem nagovoru poudaril Boris Sovič, predsednik uprave Elektra Maribor, v katerem je Boris delal. Predsednik ptujskih veteranov vojne za Slovenijo Vlado Žgeč pa je za tisti čas poudaril, da takrat pogled iz Cankarjevega doma v Ljubljani zagotovo ni segel daleč, vsekakor pa ne do Ptuja, saj drugače Borisa Frasa ne bi bil zaobšel zakon o vojnih veteranih.