Že tretja fakulteta novogoriške univerze v Italiji

Več kot tisoč kvadratnih metrov bo namenjeno Visoki šoli za umetnost novogoriške univerze.

Objavljeno
26. september 2012 15.42
Posodobljeno
26. september 2012 18.00
željan Stavba UNG v Rožni Dolini
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Gorica - Rektor novogoriške univerze dr. Danilo Zavrtanik in predsednik Pokrajine Gorica Enrico Gherghetta sta včeraj podpisala sporazum o šestletnem najemu prostorov v palači Alvarez za potrebe Visoke šole za umetnost novogoriške univerze. Pot do načrtovanega kampusa v Novi Gorici je očitno še dolga.

S podpisom pogodbe bo novogoriška univerza rešila pomemben del trenutne prostorske stiske, saj bo dodatno pridobila več kot tisoč kvadratnih metrov prostorov. V njih bo imela Visoka šola za umetnost na voljo velik večnamenski prostor za seminarje, delavnice in projekcije ter predavalnico v pritličju, dve računalniški učilnici, projektni prostor in prostor za polformalno delo-druženje v prvem nadstropju.

V stavbi bodo zdaj tri fakultete

Za novo študijsko leto na Visoki šoli za umetnost načrtujejo vpis 65 študentov, tako v program prve stopnje Digitalne umetnosti in prakse kot tudi v nov dvoletni magistrski programi Medijske umetnosti in prakse, katerega razvoj skozi mednarodni projekt ADRIART v okviru programa vseživljenjskega učenja podpira Evropska unija.

Dosedanji Fakulteti za znanosti o okolju in Fakulteti za aplikativno naravoslovje, ki že izvajata svoje programe v prostorih stavbe nekdanjega Šolskega doma v Gorici v Križni ulici ter Fakulteti za podiplomski študij, ki izvaja študijski program Ekonomika in tehnike konservatorstva arhitekturne in krajinske dediščine v Benetkah, se bo tako v Italiji pridružila še Visoka šola za umetnost.

»Najemnina za prostore je taka, da bi o njej na slovenski strani lahko le sanjali. Znaša namreč okrog 2,8 evra na kvadratni meter z vključenimi stroški,« poudarja rektor novogoriške univerze dr. Danilo Zavrtanik, ki je včeraj tudi zavrnil poročanje nekaterih italijanskih medijev, češ, da je univerza s Pokrajino Gorica skoraj že dogovorjena, da bo za svoje potrebe odkupila del nekdanje bolnišnice v Gorici.

Ključni problem so finančna sredstva za obnovo

»Univerza denarja za nakup nima. Bolnišnica nam je bila ponujena v razmislek kot ena od možnih lokacij za kampus. Za univerzo je to izjemno zanimiva lokacija, tudi objekt je v relativno dobrem stanju, vendar so ključni problem finančna sredstva za obnovo kompleksa,« pravi Zavrtanik in dodaja, da imajo z delovanjem nekaterih študijskih programov v Gorici izredno dobre izkušnje.

Do ureditve kampusa v Novi Gorici pa je očitno še daleč. Po besedah novogoriškega župana Mateja Arčona na občini še vedno razmišljajo o mikrolokaciji za kampus na travniku nasproti Perle, a župan hkrati zatrjuje, da začetek gradnje pravzaprav ni odvisen od občine. »Mi bomo za kampus zagotovili le zemljišče,« pravi. Komisija za okolje in prostor občine se bo o lokaciji kampusa sicer pogovarjala prav na današnjem sestanku.