ZEG: Rešitev, ki bo dobra za obe strani

Po mnenju Zveze ekoloških gibanj Slovenije je smiselno, da se Slovenija in Italija pri gradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu dogovorita za rešitev, ki bo dobra za obe strani.

Objavljeno
09. oktober 2009 17.38
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Kot poudarjajo v današnjem sporočilu za javnost, zavračajo mnenje, da bi projekt plinskega terminala povzročil militarizacijo zaliva, saj da ta praksa velja povsod v Evropi. "Običajna praksa je spremljevalno plovilo kapetanije ali pa še to ne, prisotni pa so samo ladijski vlačilci, vendar samo od sidrišča pred luko do priveza na pomolu," izpostavljajo v ZEG.

Ne strinjajo se z možnostjo eksplozije ob morebitnem terorističnem napadu na plinski terminal, ki bi naj povzročila do 300.000 mrtvih na obeh straneh meje. V ZEG izpostavljajo, da zemeljski plin na prostem ne eksplodira in da ob prisotnosti ognja zagori in ne eksplodira.

V zvezi zavračajo tudi trditev nekaterih okoljevarstvenih organizacij, da terminali ne morejo biti zgrajeni na območju, ki je gosto poseljeno. ZEG izpostavlja, da praksa v evropskih pristaniščih kaže, da je kar nekaj primerov, ki so podobni koprskemu in žaveljskemu in da tam brez težav stojijo in obratujejo plinski terminali. Ob tem so navedli španski Mugardos.

Prepričani so tudi, da okoljski vplivi gradnje terminala ne bi bili preveliki. "Pri tem je pomembno obravnavati razlike v načinu uplinjanja. Če se za uplinjanje uporablja morska voda, postane problem v celotnem Tržaškem zalivu zaradi dviga sedimentov, če se morske vode ne uporablja, pa tega vpliva ni," poudarjajo v ZEG in dodajajo, da bi bil terminal skladno z evropskimi predpisi popolnoma zaprt, zato ob normalnem obratovanju ni emisij v okolje in ni okoljskih vplivov.

Z obstoječim predlogom projekta gradnje terminala v Žavljah se ne strinjajo. So pa opozorili, da bo plin v novi slovenski energetski politiki igral pomembno vlogo, kar predvideva nastajajoči novi Nacionalni energetski program. "To pomeni da si mora Slovenija zagotoviti različne in neodvisne vire dobav za zemeljski plin," poudarjajo v ZEG. Koper ima po mnenju ZEG v primerjavi z Žavljami boljše pomorsko-prometne pogoje, ugodnejšo lego glede na prostor oz. glede na zahtevane odmike od naselij ter sodobnejšo tehnologijo brez uporabe morske vode. "Negativnih bioloških vplivov na morje ni," so prepričani v ZEG.