Zemljišča v Mednem še čakajo na kupca

Neuspešna dražba: neprodanih je 
6,5 milijona evrov premoženja SGP Zasavje.

Objavljeno
14. marec 2012 09.40
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Trbovlje – Zemljišča v Mednem, ki so bila včeraj za izklicno ceno 2,5 milijona evrov naprodaj na javni dražbi v Trbovljah, še kar čakajo na kupca. To je že druga neuspešna dražba nepremičnin v lasti stečajnega dolžnika SGP Zasavje Trbovlje v dobrem mesecu in pol.

Stečajna upraviteljica Ksenija Toplikar Zorn obžaluje, da tudi tokratna dražba ni uspela. Naprodaj je bilo za okrog 8000 kvadratnih metrov zemljišč s poslovnimi stavbami skupne površine približno 2000 kvadratnih metrov, ki so jih trboveljski gradbinci kupili za gradnjo varovanih stanovanj. Zornova bo za Medno enako, kot je to storila z nepremičninami z januarske dražbe, za drugo dražbo sodišču predlagala znižanje izklicne cene. Za koliko, bo še razmislila, v vsakem primeru pa bi bila prodaja po polovični ceni, pravi, nespametna odločitev. V stečajnem postopku SGP Zasavje je 28 milijonov evrov terjatev; upniki so jih prijavili 34 milijonov evrov. Toliko prilivov pa v stečajno maso ne bi bilo niti v primeru, da bi vse premoženje dolžnika prodali po prvih izklicnih cenah. Na drugi strani rastejo tudi stroški stečajnega postopka. Za primer: samo za tekoče vzdrževanje sedmih stanovanj s parkirišči v ljubljanski Čebelici se gibajo od 300 do 500 evrov na mesec.

Čebelico je Zornova skupaj s šestimi stanovanjskimi dvojčki v Senožetih in z zemljiščem K5 z gradbenim dovoljenjem že januarja po izklicnih cenah 1,6 milijona, 1,3 milijona in slab milijon evrov ponudila na javni dražbi – žal neuspešno. V drugo bo premoženje predvidoma ponudila za petino nižjo ceno. Trenutno še čaka na soglasje ločitvenih upnikov. Upa, da bo drugo dražbo lahko razpisala še pred poletjem. Ali se bo v primeru neuspeha zanjo odločila še v tretje, ta hip še ne ve, saj ima na voljo tudi javno zbiranje ponudb, ki mu osebno sicer daje prednost pred dražbami.