Zemljo na igrišču hudinjskega otroškega vrtca bodo zamenjali

Zaradi presežene opozorilne vrednosti bakra, svinca in arzena ter kritične vrednosti kadmija in cinka, bodo zemljo le zamenjali.

Objavljeno
21. junij 2017 20.08
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Celje – Zemljo na otroškem igrišču hudinjske enote Vrtca Tončke Čečeve bodo zaradi močno preseženih vrednosti težkih kovin vendarle zamenjali. Sanacija se bo začela v prihodnjih tednih, po naših informacijah bodo vrtec za ta čas zaprli, otroke pa prerazporedili po drugih enotah. Občina bo naročila analizo tal še na drugih igriščih celjskih vrtcev in ukrepala, če bo treba.

Starši, ki so analizo sami naročili, potem ko se pristojni niso odzvali na njihova odkritja žlindre ob otroškem igrišču, so bili prepričani, da občina z novo analizo zemljine izgublja čas in denar. Bolelo jih je, ker je občina dvomila o analizi, češ da ne vedo, kako so bili odvzeti vzorci. Nova analiza, ki jo je za občino opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da so v zemlji otroškega vrtca nekajkrat presežene kritične vrednosti kadmija in cinka ter presežene opozorilne vrednosti bakra, svinca in arzena. Mivka v peskovniku ni onesnažena.

Na območju, kjer so sanirali oziroma na novo postavili vrtec pred tremi leti, zemljine občina ni dovažala, so pa seveda morali zemljo pri gradnji razkopati. »Ker so bile meritve na tem območju narejene že leta 2005 in so bile takrat precej nižje, sklepamo, da je bila bolj onesnažena zemljina v nižjih plasteh, verjetno je bil v preteklosti tu kakšen nasip materiala,« so sporočili z občine. Presežene opozorilne vrednosti nekaterih težkih kovin so odkrili že pred dvanajstimi leti. Zakaj torej niso ob gradnji novega vrtca, ko je ta vse poletje 2014 sameval pred jesenskim odprtjem, zamenjali tudi zemlje, do danes niso odgovorili.

Medla navodila NIJZ

Občina je za priporočila in mnenje zaprosila Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki ga vodi prim. dr. Ivan Eržen. NIJZ je ocenil, da otroci med bivanjem v vrtcu niso bili izpostavljeni tako in toliko, da bi to lahko ogrozilo njihov telesni razvoj in zdravje. Kljub temu so predlagali, da občina prouči možnost sanacije tega območja.


Za povečavo kliknite na inforgafiko.

Starši, ki so si več kot pol leta prizadevali za zamenjavo zemlje, so nad takim mnenjem zgroženi, prav tako tudi predstavnik Civilnih iniciativ Celja Boris Šuštar: »Dr. Ivan Eržen je dal zelo medlo mnenje, ki ne naredi ničesar za otroke in odločitev prepušča občini. Po Erženovem mnenju pred leti tudi otroci pri večkrat preseženih kritičnih vrednostih svinca in kadmija v mivki niso bili ogroženi.«

Tokratni odgovor NIJZ je res presenetljivo podoben mnenju iz Erženove raziskave, ki jo je naročila občina, pozneje pa je NIJZ pripravil protokol ravnanj pri igri otrok v peskovnikih in na otroških igriščih, kjer so posebej poudarjali higieno rok.

Vendarle je NIJZ tokrat vsaj omenil sanacijo in občina se je za to tudi odločila, kot so sporočili: »Odstranili bomo zemljino v vrhnjem sloju celotne površine vrtca. Vrhnji sloj se bo nadomestil s čisto zemljo in nato z zatravitvijo s travno rušo.«

Da je zamenjava zemljine edina prava sanacija tega območja, je že nekajkrat povedala direktorica Inštituta za okolje in prostor dr. Cvetka Ribarič Lasnik: »Način, ki so ga izbrali za sanacijo, je dober. Končno bodo naredili, kar je treba.« Tudi dr. Nadja Romih, mati dveh otrok iz tega vrtca, je zadovoljna, a dodaja: »Ne pravim, da je to zmaga. Pomembno je, da se bo to zgodilo, saj težkih kovin tam ne sme biti.« Ravnateljica vrtca Irena Hren bo staršem danes predstavila podrobnosti sanacije in organizacijo dela v vrtcu v tem času.