Žerjav: Reformacija je Slovencem dala največji zaklad

S prvo knjigo smo Slovenci dobili lasten knjižni jezik in svoj prostor na zemljevidu evropskih narodov. Vendar pa se zdi, da smo to začeli jemati za samoumevno in da smo pozabili, kako trd je bil boj za naš sedanji položaj suverene in neodvisne države in naroda.

Objavljeno
30. oktober 2009 18.25
Ba.P.
Ba.P.
Ljubljana - Ob jutrišnjem prazniku, dnevu reformacije, ki ga Slovenija od leta 1992 tudi uradno obeležuje v spomin na prvo slovensko knjigo in vse dosežke reformacijskega gibanja, ki smo jih dobili Slovenci, predsednik SLS mag. Radovan Žerjav poudarja: "Globoko moramo biti hvaležni reformaciji in takrat delujočemu Primožu Trubarju, ki je Slovencem dal naš največji zaklad - slovenski knjižni jezik." V današnjih časih, ko je na preizkušnji naša narodna zavest, se moramo še posebej zavedati, kako pomembno je "stati inu obstati", kot je rekel Trubar, in kako pomembno je boriti se za lasten narod in njegove interese. "Danes bolj kot kdajkoli potrebujemo ljudi, ki se zavedajo pomena slovenstva in pomembnosti tega, da ima narod ne le svoj jezik, pač pa tudi svoje celovito ozemlje, s katerim lahko suvereno in po lastni volji, a - in to posebej poudarjam - odgovorno in vestno razpolaga," je še opozoril Žerjav.

"S prvo knjigo smo Slovenci dobili lasten knjižni jezik in svoj prostor na zemljevidu evropskih narodov. Vendar pa se zdi, da smo to naše mesto in našo vlogo začeli jemati za samoumevno in da smo pozabili, kako trd je bil boj za naš sedanji položaj suverene in neodvisne države in naroda. Kako naj sicer drugače razumemo slepo vztrajanje aktualne vlade pri podpori trenutnemu predlogu arbitražnega sporazuma o slovensko-hrvaški meji, ko se Slovenija prostovoljno odreka enemu izmed simbolov njene državnosti - prostemu dostopu na odprto morje in s tem statusu pomorske države?" se ob tem še sprašuje Žerjav.

"Priložnosti, kot je obeležitev dneva reformacije, nudijo možnost, da s ponosom zremo na slovensko zgodovino in na dosežke naših prednikov, ki so nam s svojimi pogumnimi in včasih tudi tveganimi dejanji omogočili svobodno in demokratično sedanjost v lastni državi. Sprašujem pa se, če bodo tudi naši zanamci lahko s ponosom zrli na današnji čas in na naša dejanja? Vlada RS je namreč tik pred tem, da zavrže vitalne slovenske interese - in to ne glede na vse argumente in politične ter moralne avtoritete, ki jo prepričujejo o nasprotnem,"
zaključuje Žerjav.

Predsednik SLS mag. Radovan Žerjav pa ob tem vsem Slovenkam in Slovencem želi miren dan reformacije, ki naj ga preživijo z mislijo na vso lepoto slovenskega jezika, tega bisera naše narodne identitete in največjega darila reformacijskega gibanja slovenskemu narodu.