Žerjav: SLS pripravlja interpelacijo zoper Žbogarja

SLS meni, da bi se Slovenija s predlagamo vsebino arbitražnega sporazuma sama odrekla tcelovitosti Piranskega zaliva, teritorialnemu stiku z odprtim morjem. Pripravljajo tudi interpelacijo zoper zunanjega ministra.

Objavljeno
01. oktober 2009 14.00
Ti. K.
Ti. K.
Ljubljana - Zavrnitev vseh dopolnil, ki jih je vložila SLS in sprejetjem pobude za sklenitev sporazuma med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško za SLS pomeni dan, "ko sta se slovenska vlada in večina slovenske politike odrekli slovenskemu teritorialnemu stiku z odprtim morjem in s tem statusu Slovenije kot pomorske države." V taboru SLS so zapisali, da te kapitulacije slovenske politike ne sprejemajo in bodo naredili vse, da ljudje na referendumu arbitražni sporazum zavrnejo. Slovenija bi se po njihovem mnenju s tako vsebino sporazuma sama odrekla celovitosti Piranskega zaliva, teritorialnemu stiku z odprtim morjem in delom ozemlja od Istre do Prekmurja, ki so bili po ugotovitvenem sklepu Državnega zbora RS ob osamosvojitvi pod slovensko suverenostjo.

 

Ob SNS, ki je že podprla pobudo za referendum, SLS pričakuje tudi podporo poslancev SDS. S tem bi si zagotovili 30 poslanskih podpisov, s katerimi bi s izognili zbiranju 40.000 podpisov.

 

SLS z interpelaijo zoper zunanjega ministra Samuela Žbogarja

SLS bo zoper zunanjega ministra Samuela Žbogarja vložila interpelacijo. Izjava ministra Žbogarja, da arbitražni sporazum ščiti vse glavne slovenske interese, je skladen s sklepom Državnega zbora RS o zaščiti slovenskih interesov in upošteva stanje na dan 25. 6. 1991, so v SLS označili za popolno zavajanje javnosti. Zaradi odločitve zunanjega ministrstva in vlade o tajnosti arbitražnega dokumenta pa tega sploh ni mogoče preveriti.

 

Arbitražni sporazum po mnenju stranke SLS ni skladen s Sklepom Državnega zbora RS o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v NATO, ampak ga neposredno krši. Omenjeni sklep namreč določa, da se o dokazano slovenskem ozemlju in morju nihče v imenu Slovenije nima pravice pogajati niti to ne more biti predmet arbitraže. Predmet arbitraže pa bo po trenutnem predlogu arbitražnega sporazuma izključno slovensko ozemlje in morje.