Zgaga in Šurc dobila nagrado za knjigo V imenu države

Slovenska novinarja Šurc in Zgaga sta danes prejela nagrado za preiskovalno novinarstvo organizacije Seemo.

Objavljeno
03. november 2011 16.56
Posodobljeno
03. november 2011 16.56
Pi. K, Delo.si
Pi. K, Delo.si
Beograd - Slovenska novinarja Matej Šurc in Blaž Zgaga sta danes v Beogradu za preiskovalno novinarstvo prejela nagrado Organizacije za medije Jugovzhodne Evrope (Seemo), ki deluje pod okriljem Mednarodnega inštituta za medije (IPI). »Slovensko trgovanje z orožjem vse bolj zanima mednarodno javnost,« je po prejemu nagrade ocenil Zgaga.

Glavno nagrado, ki jo je v okviru foruma Seemo podelila tudi Srednjeevropska pobuda (CEI), je prejel poljski novinar Wlodzmierz Kalicki, ki preiskuje krajo poljskih umetnin med in po drugi svetovni vojni. Za svoje delo bo prejel tudi 5000 evrov nagrade, piše STA.

Seemo in CEI pa sta podelili tudi tri diplome za preiskovalno novinarstvo, med njimi Šurcu in Zgagi za »zgodovinsko preiskavo« v njuni knjigi Odprodaja, ki je prvi del napovedane trilogije o trgovini z orožjem V imenu države.

»Zadovoljen sem, da sva s kolegom Šurcem prejela nagrado mednarodne organizacije, ki jo sestavlja 18 držav. To je dodatna potrditev, da sva delo opravila dobro in profesionalno,« je dejal Zgaga. »Dejstvo, da sva diplomo prejela že za najino prvo knjigo, torej sredi dela, je potrditev, da sva na pravi poti in da delava dobro. Hkrati pa je to izziv in spodbuda za nadaljnje delo,« je dodal Šurc.

»Dodana vrednost najinega projekta je čezmejno sodelovanje s kolegi iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine, zlasti s Sašo Lekovićem in Esadom Hečimovićem,« je dodal Šurc. Kot je pojasnil, sta sicer sodelovala tudi s kolegi iz drugih evropskih držav.

»Upam, da bo ta mednarodni odziv na najino trilogijo prekinil zlovešč molk med akterji, ki pospremi vsako knjigo na temo trgovine z orožjem,« je povedal Zgaga.

»Mislim, da je mednarodno priznanje zadosten odgovor propagandistom slovenske politične stranke, v kateri se združujejo trgovci z orožjem,« je še dodal Zgaga.

Šurc in Zgaga sta medtem že izdala drugo knjigo trilogije, ki nosi naslov Preprodaja. V njunem celotnem projektu opisujeta, kako je potekala trgovina z orožjem v času vojn na Balkanu po razpadu Jugoslavije in katere vse države so po njunih ugotovitvah sodelovale pri tem in kršile embargo Združenih narodov na izvoz orožja na območje nekdanje Jugoslavije.