Zgodba o Ankaranu se začenja znova

V DZ se začenja obravnava novega predloga zakona, s katerim bi ustanovili občino Ankaran. Prva se je do novega predloga kot zainteresirano delovno telo danes opredelila komisija za narodni skupnosti. DZ naj bi ga obravnaval na izredni seji prihodnji teden, še pred tem pa se bo moral do njega opredeliti odbor za lokalno samoupravo.

Objavljeno
03. februar 2011 10.34
Ti. Kr., delo.si
Ti. Kr., delo.si
Ljubljana - Komisija DZ za narodni skupnosti je danes glasovala o sklepu, s katerim bi odboru za lokalno samoupravo predlagala, naj ne podpre predloga zakona o ustanovitvi občine Ankaran. S štirimi glasovi za in štirimi proti sklep ni bil sprejet. Predsednik komisije Roberto Battelli pa je zatem ugotovil, da je sam pomotoma glasoval proti, piše STA.

Kot je dejal po glasovanju, je njegovo stališče razvidno iz razprave. V njej pa predloga zakona, s katerim bi ustanovili občino Ankaran in ga je v proceduro vložila SLS, ni podprl - iz istega razloga kot ni vseh predhodnih predlogov. Poudaril je, da se okoli ustanavljanja občine Ankaran odpirajo globoka ustavnopravna vprašanja, posebej pa dileme, povezane s položajem italijanske narodne skupnosti v Sloveniji.

Po besedah predsednika Italijanske samoupravne narodne skupnosti Koper Alberta Scheriania menijo, da bi bila na tako majhnem območju, ki bi se odcepil iz Mestne občine Koper, asimilacija pripadnikov italijanske narodne skupnosti bolj hitra. Ključno po njegovih navedbah pa je, da niso izpolnjeni pogoji, saj na območju bodoče občine Ankaran ni niti šole niti vrtca v italijanskem jeziku.

Do ustanovitve ankaranske občine ima po poročanju STA negativno stališče tudi Obalna samoupravna italijanska narodna skupnost, je povedal njen predsednik Flavio Forlani.

Poslanka Breda Pečan (SD) pa je opozorila na ustanavljanje društvenih organizacij pripadnikov narodne skupnosti iz Ankarana in dejala, da bi kazalo upoštevati tudi njihovo mnenje poleg mnenja obalne in koprske samoupravne skupnosti italijanske narodnosti. Prav ostro nasprotovanje slednjih je bilo po njenem spodbuda za tiste Italijane, ki živijo na območju krajevne skupnosti Ankaran, da povedo, da obstajajo, da se nameravajo še naprej razvijati in da je ankaranska krajevna skupnost na njihovi strani. Sicer pa je Pečanova zatrdila, da prebivalcem Ankarana v zadnjih osmih letih pravica do lokalne samouprave ni bila zagotovljena.

Scheriani je poudaril, da ne nasprotujejo ustanavljanju društva pripadnikov italijanske narodne skupnosti v Ankaranu. Ker pa je postopek za ustanovitev ankaranske občine star nekaj let, društvo pa je bilo ustanovljeno pred dvema tednoma, se bojijo, da se je na pripadnike italijanske narodne skupnosti v Ankaranu izvršil nek pritisk. Ustanovitev samoupravne narodne skupnosti na nekem območju pa je možno šele, ko je to območje občina, je opozoril.

Forlani je dejal, da se ne ve, koliko pripadnikov italijanske narodne skupnosti je sprožilo te postopke, medtem ko je Battelli opozoril, da so bili obrazci v slovenskem jeziku.

Komisija je zakonski predlog obravnavala kot zainteresirano delovno telo, pred obravnavo na izredni seji DZ prihodnji teden pa se mora do njega kot matično delovno telo opredeliti še odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

V DZ se začenja obravnava novega predloga zakona, s katerim bi ustanovili občino Ankaran. Prva se bo do novega predloga kot zainteresirano delovno telo danes opredelila komisija za narodni skupnosti. DZ naj bi ga obravnaval na izredni seji prihodnji teden, še pred tem pa se bo moral do njega opredeliti odbor za lokalno samoupravo, piše STA.

Ustanovitev občine Ankaran je naložilo ustavo sodišče

Vendar pa se je za vladni predlog zakona o ustanovitvi ankaranske občine, ki je sledil odločbi ustavnega sodišča, pot končala že na odboru za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Ker členi zakona na odboru niso bili sprejeti, državnemu zboru ta teden na plenarnem zasedanju ni preostalo drugega, kot da zgolj ugotovi, da se je zakonodajni postopek o zakonu končal, piše STA.

Del poslancev je bil do dogajanja na odboru kritičen, SLS pa je takoj vložila nov predlog zakona z istim namenom. Na pobudo poslancev Zares so bili nato zbrani še podpisi za izredno sejo, na kateri bi odločali o ustanovitvi občine Ankaran. Ta bo po napovedih predsednika DZ Pavla Gantarja v sredo prihodnji teden.