Zgroženi nad ministrico Majcnovo

 Pred obravnavo v DZ vlada in ministrica zavračata zakon o sanaciji Celjske kotline

Objavljeno
13. februar 2018 07.40
Brane Piano
Brane Piano
Ljubljana, Celje – Z 32 podpisi poslank in poslancev SMC ter Jana Škoberneta iz SD edina celjska in pod predlog zakona prvopodpisana poslanka SMC Janja Sluga čaka na petkovo razpravo o zakonu o nujni sanaciji posledic čezmerne obremenitve na območju Celjske kotline v državnem zboru. Vlada je na predlog ministrice za okolje in prostor Irene Majcen podporo zakonu zavrnila. Civilna družba in stroka sta nad tem zgroženi.

Tako je Svet za varovanje okolja pri SAZU, ki ga vodi akademik Andrej Krajnc, v njem pa sta tudi strokovnjaka Franc Lobnik in Dušan Plut, ki nevarnosti s težkimi kovinami onesnaženih tal Celjske kotline dobro poznata, z zakonom opravil na seji z zunanjimi gosti. Tudi s predstavniki ministrstva za okolje in prostor (MOP) ter občin Celje in Štore, kjer bi zakon izvajali. Svet je priporočil, da naj bo zakon obravnavan kot interventni, prednost pa naj ima reševanje izpostavljenosti otrok v celjskih vrtcih.

Podporo je izrekla tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki problematiko obravnava od leta 2011, napredka pa ni. Delovna skupina za sanacijo Celjske kotline ministrice Majcnove se je nazadnje sestala junija 2016, zdaj pa se MOP izgovarja, da potrebujejo novo uredbo o tleh in prenovo zakona o varstvu okolja. »Kronologija aktivnosti ministrstva kaže, da zadeve potekajo prepočasi,« meni varuhinja.

Predlog zakona je podprl tudi predsednik Alpe Adria Green Vojko Bernard. Koordinator Civilnih iniciativ Celja Boris Šuštar pa o nasprotovanju vlade in ministrice pravi: »Nad stališčem vlade, da na predlog ministrice ne podpre zakona, smo zgroženi in skrajno razočarani. Stališče ministrice je neodgovorno in dokaz njene nesposobnosti reševanja problemov.«

Gradivo MOP za vlado – ta je v petek zakon zavrnila na dopisni seji, s čimer se je ministrica iz Desusove kvote izognila razpravi – navaja, da zakon »ruši in poslabšuje« ureditev sanacije degradiranih okolij. Ureja le sanacijo tal v Celjski kotlini, ne vsebuje pa sistemskih rešitev za sanacijo drugih okoljsko degradiranih območij.

»Obljub je bilo preveč«

A posamične posebne ureditve so mogoče. Odlok o okoljski sanaciji zastrupljene Zgornje Mežiške doline izvajajo že deset let. Koroški poslanec SMC Danilo Anton Ranc je te dni ob napovedi zakona o Celjski kotlini za Koroško dobil celo zagotovila, da bodo Mežici izplačali zaostala sredstva. Tudi Šuštar je do razlage, da Celje ne more dobiti posebnega zakona, kritičen: »Nesporno gre že zdaj za neenakopravno obravnavo mnogo hujšega problema Celjske kotline.«

Poslanka Janja Sluga noče napovedovati izida glasovanja o zakonu v DZ. »Zakon je posledica vsega, česar MOP doslej ni naredilo. Ministrstvo se zapleta in zakonu očita celo tisto, kar je ob obravnavi na SAZU samo predlagalo. Če bodo doumeli, da sem jim pripravila vzorec, ki ga lahko dodelajo za vsa degradirana območja, če bo ministrica Majcnova za Celjsko kotlino pripravila poseben odlok, kakor že velja za Mežiško dolino, sem pripravljena zakon umakniti. A šele ko bo ministrica poseben odlok podpisala. Deklaratornih obljub je bilo preveč in jim ne nasedam,« pravi Janja Sluga.