Žica ob Dragonji napoveduje vroče čase

Bodeča žica ne prejudicira meje, Vesna Pusić: »Žica ne rešuje problema, ampak kvečjemu škodi slovenski družbi«.

Objavljeno
11. december 2015 13.53
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Dragonja - »Takšne ograje še nikoli ni bilo tukaj. Istra ni bila še nikoli v zgodovini tako razmejena. Naj bodečo žico raje postavijo na Črni Kal,« je bil jezen Igor Kramesteter iz Dragonje medtem, ko so delavci v spremstvu policistov ob že tako vroči meji pripravljali in čistili teren, da bi že danes vojaki začeli postavljati bodečo žico tik ob Dragonji.

»Upajmo, da to pomeni zadnje neumno dejanje aktualne vlade,« je dejal kmet, ki ga niso vprašali za vstop in za delo na njegovi njivi. Revolt istrskega prebivalstva je spontan, predstavniki ljudstva pa izbirajo besede in so zadržani.

Delavci Okolja Piran so včeraj v spremstvu treh policistov z buldožerjem utirali pot skozi goščavo na desnem bregu Dragonje, vendar le na območju od mejnega prehoda Dragonja proti krajinsko zavarovani Steni in Škrlinam.

Po čiščenju terena sodeč naj bi ograjo postavili tik ob Dragonji in na predelih, kjer menda ni spora o poteku državne meje s Hrvaško. To pomeni, da bi mejo radi postavili od mejnega prehoda Dragonja v notranjost proti Škrlinam. Tam, kjer je teren težko prehoden, naj ograje ne bi bilo.

Bossman nenavdušen nad bodečo žico

Državni sekretar z ministrstva za notranje zadeve Andrej Špenga je koprskega podžupana Petra Bolčiča obvestil, da bodo postavljali ograjo na območju koprske občine. Ob mejnih prehodih naj bi postavili le nekakšne panele in ne bodeče žice. Povedal je tudi, da so sami že kontaktirali lastnike vseh zemljišč ob meji in lovske družine.

V prihodnjih dneh naj bi se državni sekretar srečal tudi s koprskim županom Borisom Popovičem. Slednji je bil včeraj na sodni obravnavi v Ljubljani, zato še ni želel dajati izjav. Se je pa zato hitro odzval piranski župan Peter Bossman:

»Odločitev o postavitvi žičnate ograje v Istri je nezaželena in bo povzročila veliko nevšečnosti ljudem, ki ob meji živimo skupaj. Občini Piran bo povzročila tudi gospodarsko škodo, saj živimo predvsem od gostoljubja, dostopnosti in privlačnosti destinacije. Istra slovi po svoji povezanosti, odprtosti in strpnosti in vanjo ograje ne sodijo. Bodeče žica nas ne bo varovala in ne bo preprečevala sanj o boljšem in varnejšem življenju, ki jih sanjajo migranti. Upamo, da bo ograja čim prej odstranjena,« je zaskrbljen Bossman.

Ogromne težave s poplavno varnostjo

Prebivalci Istre so pretreseni, česa takega v Istri ni bilo niti v najtežjih vojnih časih. Igor Kramesteter je povedal, da so ga predstavniki policije pred dvema dnevoma obvestili o poteku bodeče žice, da bodo sprva postavili samo železne stebre in pripeljali ograjo, ki pa jo bodo postavili kasneje, če bi tako zahtevale razmere.

»Toda do vseh izjav predstavnikvo države sem nezaupljiv, saj so enako govorili tudi za mejni prehod Dragonja, na katerega so slovensiki policisti povabili hrvaške policiste in na ta način pripeljali hrvaško zastavo na slovensko ozemlje,« je dejal Kramesteter, ki ga skrbi tudi, kakšne bodo posledice bodeče žice v naravi, kdo jo bo odstranil, ko jo bo narava prerastla in kakšno škodo bo povzročila ljudem in živalim.

Še težje bodo skrbeli za poplavo varnost. Ivan Maklič iz Dragonje pa je opozoril, da njega in očeta sploh niso obvestili o posegu na njihovem zemljišču in zdaj upa, da bo imeli vsaj dostop do njega.

Po neuradnih informacijah predstavniki slovenske države pričakujejo možen prihod beguncev tudi skozi Istro, zato so celo na območju Sečovelj, nedaleč od letališča Portorož, predvideli postavitev montažnega sprejemnega centra. V Sečovljah so prebivalci ogorčeni, saj so prepričani, da gre za povsem nepotreben ukrep. V vsakem primeru pa bo postavljanje ograje tako ali drugače škodilo arbitražnemu postopku in odnosom s Hrvaško. Po drugi strani pa opravičilo podobne ukrepe (proti Sloveniji) tudi na italijanskem obmejnem območju.

Za vlado je bodeča žica »zaupen podatek«

Z Urada vlade za komuniciranja so na naša konkretna vpašanja včeraj zvečer odgovorili, da »gre za nujen in začasen ukrep, ki je potreben za zaščito države, prebivalcev in premoženja. Potreben pa je tudi zato, da se zagotovi varnost migrantov oziroma beguncev ter prepreči poslabšanje humanitarne situacije.«

»Začasne tehnične ovire se postavljajo na območju Policijskih uprav Maribor, Celje, Murska Sobota, Novo mesto, Ljubljana in Koper in sicer na 33 različnih posamičnih lokacijah od mejnega prehoda Gibine v občini Razkrižje do doline reke Dragonje v občini Piran in Koper. Začasne tehnične ovire se tako postavljajo na območjih občin Razkrižje, Ormož, Središče ob Dravi, Podlehnik, Žetale, Bistrica ob Sotli, Rogatec, Podčetrtek, Brežice, Črnomelj, Metlika, Osilnica, Ilirska Bistrica, Piran in Koper. Glede na to, da gre za zaupne postopke in podatke, pa jih žal ne moremo vnaprej podrobneje pojasnjevati. Namen tehničnih ovir je uravnavati migracijske tokove in ne demarkacija meje. Ukrep ni povezan z mejnim vprašanjem. Gre za začasen in nujen ukrep, ki pa ne prejudicira meje, ki je predmet arbitražnega postopka. O tem je Slovenija obvestila tudi arbitražno sodišče,« so sporočili iz UKOM.

Pusićeva navdušena nad nevladniki

Včeraj je Hrvaška poslala že peto diplomatsko noto Sloveniji v mesecu dni. Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je med drugim pozdravila predlog nekaterih slovenskih nevladnih organizacij in javnih oseb za oceno ustavnosti postavitve žičnate ograje ob meji s Hrvaško, rekoč: »Vsa čast! Me veseli, da se je to končno zgodilo.«

Dodala je, da bi tudi ona podobno ravnala, če bi bila še univerzitetna profesorica. Kot vodja hrvaške diplomacije pa je odgovorna, da žice ne bi začela postavljati še Hrvaška, saj ne rešuje problema, ampak kvečjemu škodi slovenski družbi.
Delavci ob nadzoru policistov čistijo treren za žico ob Dragonji.