Žičnica v Planici stoji zaradi manjkajočega rezervnega dela

Rezervni del so naročili pri italijanski družbi Leitner, vendar jim ga ta noče poslati, pravi direktor Jelko Gros.

Objavljeno
26. september 2013 13.30
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Planica – Dvosedežnica v Planici te dni ne prevaža skakalcev na vrh Bloudkove velikanke, ker je družba Leitner zaradi neplačanih računov družbe SGP Tehnik napravo uvrstila na svoj črni seznam. V SGP Tehniku pravijo, da so račune poravnali, a so pozabili poslati potrdilo.

Na dvosedežnici v Planici so sredi septembra naredili tehnični pregled in ugotovili, da morajo zamenjati del zasilne zavore, da bi naprava izpolnila vse predpisane pogoje za obratovanje. Cena rezervnega dela (1500 evrov) je v primerjavi z njeno investicijsko vrednostjo (poldrugi milijon evrov) zanemarljiva. Rezervni del so naročili pri proizvajalcu naprave, italijanski družbi Leitner, vendar jim ga ta noče poslati, pravi direktor zavoda Planica Jelko Gros in dodaja, da so jim iz Leitnerja sporočili le, da rezervnega dela nočejo dostaviti, ker je žičnica v Planici na njihovem »črnem seznamu«.

Zadnji obrok so družbi Leitner plačali 13. septembra

Za uvrstitev na omenjeni seznam naj bi bili odgovorni v škofjeloškem gradbenem podjetju Tehnik, ki je leta 2010 postavil dvosedežnico, računov za dobavljeno napravo pa menda niso poravnali pravočasno. Gros je dejal, da je ministrstvo že leta 2010 plačalo vse izvajalce, ki so v tistem obdobju gradili v Planici in da takrat še ni veljala zakonska obveza o poplačilu podizvajalcev.

Iz Tehnike pa so sporočili, da so jih iz zavoda Planica obvestili, da imajo težave z dobavo rezervnih delov zaradi dejanj družbe SGP Tehnik. »To absolutno zanikamo in poudarjamo, da družba SGP Tehnik z vzdrževanjem žičnice nima nobene povezave.« V Tehniku so dodali, da so zadnji obrok družbi Leitner plačali 13. septembra, prav ta dan pa je bil tudi pregled dvosedežnice. Potrdilo o plačilu obveznosti so Leitnerju pozabili poslati in so ga poslali šele ta torek, so še povedali v Tehnikovi službi za odnose z javnostmi. Domnevajo, da je prišlo samo do slabe komunikacije, povedali pa so še, da je po njihovih informacijah material na poti.

Jelko Gros je v zvezi s tem, da je »material na poti«, včeraj dejal, da rezervnega dela za dvosedežnico še niso dobili. Dokler rezervnega dela ne bodo vgradili v napravo, se bodo smučarji skakalci na vrh zaletišča vozili s kombiji.

Slovenskih skakalcev tak režim ne moti. Med včerajšnjim treningom je smučarski skakalec Jurij Tepeš dejal, da »za nas ni posebnega problema, če se na vrh vozimo s kombiji, laže pa bi bilo, če bi dvosedežnica v Planici obratovala normalno«.

Gros je dodal, da so na vrh Bloudkove velikanke pretekli teden vozili tudi avstrijske reprezentante, ki so se pripravljali v Planici, in da so jim težko razložili, zakaj naprava ne dela.