»Energijo in znanje bomo usmerili v koristne stvari«

Kongres SD: Dejan Židan: »Odločitev za vstop v vlado ni bila preprosta, a smo stranka, ki ima pogum, da nastavi hrbet.«

Objavljeno
06. oktober 2018 14.20
Posodobljeno
06. oktober 2018 19.35
Za Židana bo to drugi zaporedni mandat. FOTO: Blažž Samec
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Bukovica - »Socialni demokrati smo tisti, ki smo vedno tukaj za dobrobit ljudi. Ko je potrebno poskrbeti za državo, za izhod iz krize, za stabilnost, za okrevanje in nenazadnje, za rast. Ne skrivamo se za lažnimi predvolilnimi obljubami in na koncu ne podpiramo le všečne ukrepe, ko nam to ustreza za nabiranje političnih točk,« je prepričan Dejan Židan, stari novi predsednik SD, ki na današnjem kongresu ni imel tekmeca.

Podpredsednika sta postala poslanec Matjaž Nemec in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki sta bila tudi edina kandidata za podpredsednika. Nekaj več kot 250 delegatov pa je za dve mesti podpredsednic izbralo evropsko poslanko Tanjo Fajon in ministrica za pravosodje Andreja Katič, tretja kandidatka je bila državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk.

Za mesto v 20-članskem predsedstvu, ki ga sestavlja 10 članic in 10 članov, v stranki pa sprejema pomembne odločitve, se je potegovalo več kot 100 kandidatov. Vanj so bili med drugim izbrani nekdanji glavni tajnik Uroš Jauševec, državna sekretarja Jan Škoberne in Jernej Štromajer, poslanec Marko Koprivc , župana Tadej Beočanin in Aleksander Jevšek, nekdanji minister Patrick Vlačič. V ženskem delu pa nekdanja ministrica Ljubica Jelušič, starosta SD Sonja Lokar, državni sekretarki Tanja Strniša in Dominika Švarc Pipan, posalnka Meira Hot, nekdanja evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš. Glavni tajnik stranke ostaja Dejan Levanič.

»Dobili smo pomembno nalogo, da z vsem znanjem, energijo, spoštovanjem do ljudi, do države in socialne demokracije, trdo delamo naslednja 4 leta. Ne morem trditi, da bodo vse odločitve optimalne in da nikoli ne bo zmote. Trdim pa, da bomo energijo in znanje usmerili v to, da počnemo koristne stvari. Da počnemo to, kar je socialna demokracija počela že več kot 100 let,« je po izvolitvi dejal Židan, ki ga je podprlo 97 odstotkov delegatov.

Zanj bo to drugi zaporedni mandat. »Pred štirimi leti je bila stranka poklapana in jo je marsikdo odpisoval. Danes vidite tukaj samozavestne ljudi. V štirih letih nam je uspelo, da smo si v veliki meri uspeli povrniti zaupanje volivcev. Nenazadnje smo edina stranka v parlamentu, ki je povečala število ljudi, ki so glasovali za nas, za 70 odstotkov. Naš cilj je, da rastemo naprej, saj vemo, da je demokratični razvoj Slovenije, ki spoštuje tudi različnosti in nas umešča v srednjeevropski prostor, neposredno povezan z močjo socialne demokracije. Tako da imamo velike ambicije,« je poudaril Židan, ki verjame, da bodo še vodili vlado, ki bo Slovenijo locirala tja, kamor želijo, v skupino držav, kjer je pomemben posameznik. 

image
V nagovoru delegatom je Židan poudaril, da so stranka, ki razmišlja o ljudeh. FOTO: Blažž Samec


V nagovoru delegatom pa je Židan izpostavil, da so stranka, ki razmišlja o ljudeh: »Pričakovanja ljudi do nas so bila vedno velika. Na trenutke večja, kot jih je odražala naša realna politična moč. A to nas ni ustavilo, še več, okrepili smo moč socialne demokracije in dogradili strankino sposobnost, da moč velikega števila izjemnih ljudi, ki jih ima v svojih vrstah, pretvarja v politična dejanja.« Odločitev za vstop v vlado ni preprosta, a so stranka, ki, tako Židan, ima pogum, da nastavi svoj hrbet.

»Smo stranka, ki nikoli ne bo pomenovana po eni osebi, saj za to ni potrebe, ker našo stranko sestavlja misel, ki je starejša od 100 let,« je stari novi predsednik SD ponazoril, da niso projekt za ene volitve, ampak tečejo na dolge proge. 

image
»Smo stranka, ki nikoli ne bo pomenovana po eni osebi, saj za to ni potrebe, ker našo stranko sestavlja misel, ki je starejša od 100 let,« je dejal Židan. FOTO: Blažž Samec


Od predstavnikov drugih koalicijskih strank, je udeležence kongresa prišla pozdraviti le predsednica SAB Alenka Bratušek, nagovoril jih je tudi predsednik Piratske stranke Slovenije Rok Andree, v imenu SLS pa je prišla Vesna Starman.

»Pomembno pa je, da bo po koncu kongresa socialna demokracija šla naprej povezana in močnejša,« se je izrazil vodja poslanske skupine Matjaž Han.


Delegati SD so potrdili tudi deklaracijo Socialni demokrati za razumno Evropo. V njej so izpostavili zaveze glede prihodnosti EU, ki se med drugim nanašajo na razmerje med delom in kapitalom, demografske izzive ter boj proti nacionalizmu in skrajnim politikam. Tanja Fajon je ob tem poudarila, da bodo evropske volitve, na katerih upajo, da bodo ponovno dobili dva poslanca, velika preizkušnja za EU. Kot je ocenila, bodo bili bitko na dveh ravneh, in sicer na eni strani z nizko volilno udeležbo, na drugi pa s porastom ksenofobije in nestrpnosti.

Socialni demokrati so javno napovedali podporo Fransu Timmermansu, prvemu podpredsedniku Evropske komisije za "spitzenkandidata" Evropskih socialistov in socialdemokratov za novega predsednika Evropske komisije.