Žiga Turk ne bo več glavni nadzornik Telekoma

Kandidat za ministra brez listnice Žiga Turk bo v primeru, da ga državni zbor potrdi na to funkcijo, odstopil s položaja predsednika nadzornega sveta Telekoma Slovenije.

Objavljeno
07. februar 2007 12.35
Ljubljana - Kandidat za ministra brez listnice Žiga Turk bo v primeru, da ga državni zbor potrdi na to funkcijo, odstopil s položaja predsednika nadzornega sveta Telekoma Slovenije. "Če bom potrjen na nov položaj, bom s funkcije predsednika nadzornega sveta Telekoma Slovenije odstopil takoj, s funkcije člana nadzornega sveta pa na naslednji skupščini," je Turk pojasnil v pisni izjavi, ki so jo posredovali iz Telekoma.

"Vodja službe za razvoj namreč ne more biti osredotočen na razvoj enega podjetja, četudi gre za največje podjetje v panogi informacijskih in komunikacijskih tehnologij," meni Turk.

Iz kabineta predsednika vlade so, kot je znano, v ponedeljek sporočili, da bo premier Janez Janša do konca tega tedna za ministra brez listnice, ki bo vodil službo vlade za razvoj, predlagal Turka.

Državni zbor naj bi tako o predlogu predsednika vlade odločal na februarski redni seji. Še pred tem bo kandidat za ministra brez listnice vsebinske poglede na razvoj in reforme predstavil ustreznemu parlamentarnemu telesu.

Odzivi na premierov izbor so različni. Sindikati pričakujejo, da bo imel novi minister posluh za socialno partnerstvo, da bo izzive, ki jih prinaša globalizacija, razumel tudi upoštevaje usodo delavk in delavcev.

Ekonomisti ocenjujejo predlaganega kandidata pozitivno, mnenja poslanskih skupin pa so različna. Koalicijske stranke Janšev predlog spoštujejo in bodo stališče oblikovale po pogovoru s kandidatom, v opozicijskih LDS in SD so s komentarji skromni, saj, kot pravijo, kandidata in njegove vizije ne poznajo, v SNS pa menijo, da je Turk ustrezen za to mesto.

Vlada je sicer že prejšnji četrtek za državno sekretarko v službi vlade za razvoj imenovala Katjo Lautar, dosedanjo svetovalko predsednika vlade za gospodarstvo. To vladno službo je od odstopa ministra Jožeta P. Damijana marca lani vodil Andrej Horvat, ki ga je vlada na njegovo željo razrešila s 4. februarjem, v ponedeljek pa je položaj prevzela Lautarjeva.