Ste preobuli jeklenega konjička?

Nasveti in zanimivosti o obvezni zimski opremi, ki je predpisana od 15. novembra do 15. marca.

Objavljeno
15. november 2011 09.28
Posodobljeno
15. november 2011 09.40
S. U.
S. U.

LJUBLJANA – Od danes naprej so na jeklenih konjičkih obvezne zimske gume. Zakon o varnosti cestnega prometa v 114. členu določa, da morajo biti med 15. novembrom in 15. marcem vozila opremljena z zimsko opremo. Te pa naj ne bi nameščali samo zaradi zakona, ampak predvsem zaradi varnejše in zanesljivejše vožnje.

Komu so namenjene zimske gume?

»Ob določenem datumu morajo biti vsa vozila opremljena z zimsko opremo, ki jo sestavljajo štiri zimske pnevmatike z oznako M+S (blato in sneg) z minimalno globino profila tri milimetre ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre in ustrezno velike snežne verige v priboru. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru uporabe letnih pnevmatik snežne verige vsaj za stalno vklopljeno os,« pišejo na spletni strani AMZS. Dodajo še: »Vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 t, morajo imeti zimske pnevmatike vsaj na pogonskih kolesih ali na vseh kolesih letne pnevmatike in ustrezne snežne verige ter lopato v priboru. Na priobalnem območju, ki se zaključi na območju Kozina–Kastelec–Podgorje, je dovoljena uporaba tudi samo letnih pnevmatik z minimalno globino profila tri milimetre.«

Kazni se ne boste izognili

A pozor. V primeru, da vas ustavi policist in ugotovi, da v zakonsko določenem obdobju ali v za to potrebnih razmerah vaš avtomobil ni ustrezno zimsko opremljen, bo vaša denarnica tanjša za 120 evrov. Mila kazen, v primerjavi s tem, če z neustrezno opremljenim vozilom obtičite nekje na cesti in ovirate promet. Takrat se globa poveča na 400 evrov.

Da pa bi se kar najbolje znašli s svojo novo pridobitvijo, preberite še nekaj nasvetov, ki jih ponujajo različni slovenski avtomobilistični portali:

– Letne gume niso primerne za vožnjo po snegu, ledu in v mrzlih pogojih, saj je njihova zmes drugačna kot pri zimskih.

– Vozniki naj menjajo zimske gume na vsaki dve leti, saj se gume pozimi obrabljajo hitreje, posebej ko ni tako hladno.

– Uporaba zimskih gum v primerjavi z letnimi je upravičena že, ko temperature upadejo pod 7 stopinj Celzija.

– Klasično nakupovanje gum je za zdaj še bolj priljubljeno kot spletno, saj je stik med prodajalcem in kupcem pristnejši, reklamacije pa načeloma hitreje rešljive. Praviloma je nakup gum cenejši pred sezono.

– Nikoli ne kupujte starih pnevmatik. Na vsaki so številke, ki pomenijo teden in leto, ko je bila izdelana. Če pa še vedno ne veste, katere gume bi namestili na svojega jeklenega konjička, poglejte teste in se o izkušnjah pogovorite z znanci, s prijatelji in prodajalci gum.