Dosežena legalizacija konoplje v medicinske namene

Odbor za zdravstvo je danes podprl predloge Združene levice za uporabo konoplje v medicinske namene.

Objavljeno
07. oktober 2016 19.28
reu marihuana
Ma. F.
Ma. F.

Ljubljana - Po več kot letu dni usklajevanja s civilno družbo in političnimi strankami je danes odbor za zdravstvo soglasno sprejel sklepe Združene levice, ki legalizirajo uporabo konoplje v medicinske namene. Sklepi nalagajo ministrstvu za zdravje, da v 60 dneh spremeniti pravilnike tako, da konoplja ne bo več v skupini najstrožje prepovedanih drog, in s tem omogoči njeno uporabo v medicinske namene. Prav tako mora ministrstvo pripraviti podzakonske akte, ki bodo tudi v Sloveniji omogočili gojenje konoplje v medicinske namene. S tem bo omogočena samooskrba in neodvisnost od multinacionalk.

»Legalizacija uporabe konoplje v medicinske namene je pomemben dogodek za številne bolnike in velik korak k popolni legalizaciji konoplje«, je po koncu seje odbora za zdravstvo DZ dejala poslanka ZL Violeta Tomić. »Ministrstvo mora spremembe pripraviti v roku. Verjamem, da bomo kmalu videli prvega bolnika z zelenim receptom.«

Legalizacija konoplje v medicinske namene bo številnim bolnikom in bolnicam zagotovila optimalno zdravljenje pri najrazličnejših boleznih. Ob tem je Tomičeva poudarila, da se po nekaterih raziskavah s konopljo v Sloveniji zdravi več kot polovica obolelih z rakom. »Nedopustno je, da so vsi ti bolniki in bolnice stigmatizirani in kriminalizirani zaradi uporabe konoplje v terapevtske namene.« Legalizacija bo tako doprinesla tudi k regulaciji in bolj varni uporabi - konoplja bo dostopna prek zdravniškega recepta, bolniki in bolnice pa bodo poleg tega dobili dostop do točnih informacij o načinu uporabe, potrebnih odmerkih in možnih stranskih učinkih zdravil. Nadzorovano pa bo tudi gojenje same konoplje, so prepričani v stranki. »Pred nami je še tretji in ključni korak, popolna legalizacija konoplje.«

Poslanci pobudo načeloma podprli

Za predpisovanje konoplje na recept določenim bolnikom se je zavzela tudi delovna skupina pri zdravniški zbornici Slovenije. Ob tem pa mora stroka določiti indikacije in kontraindikacije za zdravljenje z medicinsko konopljo.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat je dejala, da bodo na ministrstvu upoštevali predloge medicinske stroke in medicinsko konopljo uvrstili v drugo skupino prepovedanih drog, piše Slovenska tiskovna agencija. Ob tem pa je opozorila na številna zavajanja v javnosti o splošni zdravilnosti konoplje, kar lahko privede tudi do tega, da bolniki opustijo terapijo, ki jim jo predpiše zdravnik, ter uporabljajo izdelke iz črnega trga. To je izjemno tvegano, je dejala.

Poslanci so pobudo načeloma podprli. Po mnenju poslanke SD Bojane Muršič bi to, kar urejajo danes, morali narediti že pred leti. Je pa opozorila, da morata biti gojenje in prodaja medicinske konoplje nadzorovano.

Poslanca SMC Simona Zajca veseli, da tudi zdravniki stojijo za takšno pobudo, saj imajo s tem tudi strokovno podlago, sicer bi bila to le politična odločitev. Je pa dejal, da se s tem ne sme dati signala, da je konoplja popolnoma neškodljiva. Tudi Bojan Dobovšek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je poudaril, da se ne sme ustvariti občutka, da bi z urejanjem možnosti uporabe konoplje za zdravljenje mladi lažje dostopali do konoplje. Se pa zavzema za ureditev področja uporabe konoplje v medicinske namene tudi zato, da bi odpravili črni trg.