Zmaga slovenskih dijakov: Videli, premislili, odklenili

Slovenski podprvaki iz Gimnazije Želimlje so na tekmovanju v Izraelu bolje od vseh drugih odpirali sefe.

Objavljeno
30. marec 2017 16.41
Be. B.
Be. B.
Rehovat, Izrael - Dijaki iz Gimnazije Želimlje so na mednarodnem fizikalnem tekmovanju Shalheveth Freier Physics Tournament premagali vso konkurenco in zasedli prvo mesto - tako v splošni razvrstitvi, kot tudi v kategoriji »tekmovalcem najbolj zanimiv sef«. Na Weizmanovem inštitutu v Rehovatu so namreč te dni odpirali sefe.

Fizikalni problemi

Skupine so se na mednarodnem tekmovanju pomerile med seboj s svojimi sefi, ki jih je mogoče odpreti z rešitvijo enega do treh fizikalnih problemov. Slovenska zmagovalna ekipa je odprla štiri izmed šestih dodeljenih sefov. Njihov sef pa je bil eden izmed sedmih, v katere nobena od tekmovalnih skupin ni uspela vdreti.

Skupna ocena na tekmovanju je sestavljena iz več delov: poznavanje teoretičnega fizikalnega ozadja pojavov v sefu, izvirnost fizikalnih ugank v sefu, uspešnost vlamljanja v sefe drugih skupin, odpornost sefa na vlamljanje in stopnja zanimivosti sefa za druge tekmovalce. Zanimivo je, da je članom višje uvrščenih skupin iz Izraela zaradi dosežka na tekmovanju kot opravljen priznan praktični del mature iz fizike.

Državno tekmovanje

Zmagovalci gimnazije Želimlje so sicer državni podprvaki letošnjega tekmovanja »Videl, premislil, odklenil«, ki ga je 24. januarja organizirala Hiša eksperimentov. Državni zmagovalci so sicer skupina z Gimnazije Novo Mesto, ki se je poleg predstavnikov iz Gimnazije Želimlje ta teden udeležila tekmovanja v Rehovatu.

Ekipo z Gimnazije Želimlje so sestavljali: Fabijan, Urh, Gregor, Filip, Martin, Jon, Larsen, Bianki, Domen in Luka, pod mentorstvom Petra Šlajpaha in Blaža Zabreta. Za koordinacijo pa je skrbel Miran Tratnik iz Hiše eksperimentov.