Hotel Zlatorog, največja bohinjska sramota

Občinski svetniki napovedim Zmaga Pečnika o vlaganjih nemškega pokojninskega sklada ne verjamejo. Postavili smo mu ultimat.

Objavljeno
19. junij 2015 00.50
Hotel Zlatorog
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Bohinjska Bistrica – Zmago Pačnik, ki je prek podjetij Dunis in Alpinum od leta 2003 lastniško obvladoval več bohinjskih hotelov, si bo srečanje z bohinjskimi občinskimi svetniki, ki je bilo sploh prvo v zgodovini, dobro zapomnil. Bohinjci so mu namreč pripravili presenečenje.

Zmago Pačnik, ki so ga v Bohinju srečali le redki, je bil tu poznan le kot lastnik več hotelov, svetniki pa so mu zaradi slabega stanja hotelov očitali predvsem, da je zanje skrbel neodgovorno.

V hotelu Zlatorog, ki je nekoč veljal za ponos bohinjskega turizma, se je namreč pred dvema letoma podrl strop v bazenu in zdaj velja za največjo bohinjsko sramoto. Kamp Zlatorog in hotel Ski sta zadnji dve sezoni dobro upravljala najemnika Aco Trampuž in Miran Taslidža, delujeta še hotel Bohinj in apartmaji Triglav. Karađorđevićeva vila, ki je stala tik ob hotelu Bohinj, je lansko zimo klonila pod težo snega. Leta 2012 je hotel Bellevue (nekoč je v njem bivala celo Agatha Christie, zdaj zaprt propada) in hostel Pod Voglom od Pačnikovega podjetja Dunis v last prevzelo podjetje Nereida Japca Jakopina, s katerim sta, kot je tedaj pojasnil Jakopin, »opredmetila« Jakopinovo premoženje v družbi Dunis.

Kje je »razvojni investitor«

Aktualne razmere Pačnika silijo v iskanje investitorjev, saj je bil sam, ko je prišel v Bohinj leta 2003 in lastniško prevzel hotele, le »inicialni investitor«, je pojasnil včeraj in dodal, da je ves čas iskal še »razvojnega investitorja«. Že leta 2008 sta na občinskem svetu v Bohinju v Pačnikovem imenu Aleš Božič in Marko Dolanec svetnikom obljubila, da se v partnerstvu s tedanjim gradbincem Kraškim zidarjem pripravljajo na skorajšnji začetek postopne prenove vseh hotelov. Od obljub takrat ni ostalo nič.

V Sloveniji danes ni investitorjev, je dejal Zmago Pačnik in svetnikom povedal še, da je v Nemčiji našel »razvojnega investitorja«. Nemški pokojninski sklad naj bi bil v sodelovanju z ameriškim pokojninskim skladom pripravljen vlagati v obnovo hotela Zlatorog, je povedal in dodal, da je Bohinj kot celota majhna destinacija. »Hotel Zlatorog bi bil lahko seniorski hotel najvišje kategorije.« Imena potencialnega vlagatelja ni hotel razkriti, prav tako ne višine vlaganj, saj da o tem noče govoriti pred javnostjo in pred novinarji, da pa je svetnikom »na štiri oči« pripravljen razkriti več. Pri tem se je obregnil še ob novinarska poročanja, ki da Bohinju ne koristijo, že pred sejo pa se je zapletel v besedni dvoboj s fotografom Dela, ki ga je na javnem mestu hotel fotografirati.

Na Pačnikovo napoved o vlagatelju se je odzval vodja svetniške skupine Ekipa za prihodnost Bojan Traven: »Samo pride naj ta investitor, pa se mu bo občinski svet pred občinsko stavbo postavil v špalir. Če bo treba, tudi v narodnih nošah.«

Vendar zdaj ni jasno, kako se bo Pačnik odzval na sprejete sklepe občinskega sveta, ki mu jih je predlagal Traven. Po koncu razprave, v kateri je Pačnik med drugim priznal tudi, da »bi lahko v desetih letih naredil kaj več«, so mu svetniki z več sklepi postavili ultimat.

Presenečen in razočaran

Do oktobra, ko bo imel občinski svet predvidoma občinski prostorski načrt v drugi obravnavi, naj Pačnik svetnikom prinese zavezujoče pismo o nameri nemškega vlagatelja o načrtih za vlaganja v Bohinju. V nasprotnem primeru bo občinski svet v prostorski načrt vnesel spremembo glede kampa Zlatorog v Ukancu, ki naj bi ga zmanjšali in bi ga moral lastnik urediti kot petzvezdični kamp, zemljišče v Stari Fužini, kjer naj bi po deset let starih načrtih zrasel hotel Lev, pa bi iz zdaj zazidljive parcele postalo kmetijsko zemljišče.

»Sem izredno presenečen in izredno razočaran. To ni pot, ki bi peljala v konstruktivno delo,« se je na sklepe odzval Pačnik, ob tem pa še obžaloval, da je kot investitor sploh prišel v Bohinj: »Investicija pred desetimi leti je bila največja napaka v življenju«.