Zmagovalka državnega preverjanja ekip prve pomoči je ...

Ekipa območnega združenja RK Grosuplje bo prihodnje leto sodelovala na evropskem prvenstvu v Paritu.

Objavljeno
27. september 2014 23.00
Preverjanje ekip prve pomoči
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Glavno mesto Istre se je pokazalo kot izredno pripravno za izvedbo državnega preverjanja pripravljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Najboljša ekipa bo prihodnje leto sodelovala na evropskem prvenstvu v Parizu, leta 2016 pa bo prirediteljica evropskega prvenstva Slovenija.

Za izvedbo prvenstva 2016 kandidirata Ljubljana in Koper, za katerega so danes ugotovili, da ima kar veliko možnosti, da postane gostitelj.

Letos je tekmovalo 14 ekip iz vse Slovenije – po ena iz vsake od 13 regij in še ena, ki je bila po točkah druga najboljša na državni ravni. Najboljša je bila ekipa Območnega združenje RK Grosuplje. Skupaj je sodelovalo več kot 500 zelo usposobljenih in izurjenih reševalcev. Poleg 98 registriranih tekmovalcev (v vsaki ekipi je bilo šest tekmovalcev in ena rezerva) so v reševalnih akcijah sodelovale tudi druge zaščitno-reševalne službe in nekatere poklicne državne službe, ki so redno vpletene v reševanje. Tako so sodelovali gasilci, policisti, reševalne službe, voditelji psov, jamarske in gorske reševalne službe, taborniki, skavti, enota civilne zaščite za morje, potapljači, tehniki s črpalko za mulj, zdravniki, zdravstveni tehniki ... Usposobljeni sodniki so ocenjevali vsako potezo, ki so jih na sedmih reševalnih točkah opravljali reševalci.

Med drugim so reševali iz »ruševin« v povsem temnih hodnikih koprskega Bastiona (kjer so morali delati s svetilkami), reševali so begunce na ladji Burja (kjer so morali biti spet posebej opremljeni – kdor ni imel rešilnega jopiča, je lahko končal tekmovanje), reševali so utopljenca, udeležence prometne nesreče in podobno. Ves potek reševalnih nalog je bil načrtovan zelo realistično, saj je le tako mogoče primerno usposobiti in izbrati ekipo za zastopanje države na evropskem prvenstvu, po drugi strani pa pripomore k pozornosti javnosti in s tem k poučnosti dogodka.

V Kopru ni manjkalo radovednih opazovalcev dogajanja, še posebno ker so bila prizorišča tekmovanj na najbolj obljudenih delih Kopra (ob morju, na kopališču, na ladji Burja in na glavnih mestnih trgih in ulicah).