Zmanjšali nosilnost mostu čez Kolpo na Vinici

Prometni znaki spet skladni z državno uredbo, ki tovornjakom težjim od 3,5 tone prepovedujejo prečkanje meje.

Objavljeno
12. junij 2014 14.26
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Črnomelj, Vinica -- Direkcija republike Slovenije za ceste (DRSC) je s postavitvijo nove prometne signalizacije spet zmanjšala nosilnost mostu čez Kolpo na mejnem prehodu Vinica iz 30 ton na 3,5 tone, s čimer so uresničili zahtevo ministrstva za notranje zadeve.

DRSC je namreč v začetku aprila s postavitvijo novih prometnih znakov omogočila prečkanje meje tovornjakom s skupno težo do 30 ton, kar pa je bilo v nasprotju z uredbo iz leta 2008 o določitvi mejnih prehodov za mednarodni in meddržavni promet republike Slovenije na zunanji meji Evropske unije, ki določa, da lahko skozi ta mejni prehod vozijo le tovornjaki s skupno težo do 3,5 tone. Na kršenje uredbe so DRSC opozorili na ministrstvu za notranje zadeve in od njih zahtevali, da nemudoma postavijo stare prometne znake.

Omejitev le za Slovence

Vnovična omejitev za tovornjake zelo razburja člane Obrtno-podjetniške zbornice (OPZ) Črnomelj,saj se bodo morali odslej pri prečkanju državne meje z Republiko Hrvaško spet posluževati mejnega prehoda v Metliki, kar pomeni za 80 kilometrov daljšo pot v Istro in Dalmacijo.

Predsednik OPZ Stanislav Malarič ne more razumeti, da omejitev velja le za slovenske avtoprevoznike, medtem ko lahko težki tovornjaki iz hrvaške smeri prečkajo most in državno mejo brez težav, saj na hrvaški strani Kolpe omejitve nosilnosti mostu sploh ni.

»Naša država nam nagaja, kar je nesprejemljivo, medtem ko Hrvatom dovoljuje vožnjo brez omejitev,« je za spletno Delo povedal Malarič. Protestnih ukrepov z zaporo mejnega prehoda Vinica za zdaj v OPZ ne načrtujejo.

Županja bo govorila s policisti

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je ogorčena, saj gre za čisto birokratsko oviro, zato povsem podpira OPZ v prizadevanjih, da se povsem sprosti promet za tovornjake čez viniški mejni prehod.

Povedala je, da bo imela v drugi polovici julija na Generalni policijski upravi sestanek na to temo. Pričakuje, da bo vlada še v tej sestavi spremenila uredbo in tako belokrajinskemu gospodarstvu olajšala prehod meje na Vinici.

Po podatkih DRSC je državno mejo na Vinici v prvih treh mesecih letošnjega leta v povprečju prečkalo sedem tovornjakov na dan težjih od 3,5 tone, v obratni smeri pa v povprečju en tovornjak na dan.

Za koliko se je povečal promet težkih tovornih vozil potem, ko so jim s postavitvijo prometnih znakov v začetku aprila omogočili prevoz čez mejni prehod na Vinici, so iz DRSC sporočili, da s podatki za nadaljne mesece ne razpolagajo.