Znana zmagovalna rešitev natečaja za spomenik žrtvam vojn

Spravni temelj – opozorilo na nesmiselnost vojn. Vsebinsko bogata in materialno nezahtevna zamisel.

Objavljeno
11. oktober 2013 22.04
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Enotnost v dvojnosti predstavljata stebra, ki sta glavni del zmagovalne rešitve natečaja za spomenik žrtvam vseh vojn. Po načrtih vlade naj bi bil spomenik nasproti parka Zvezda postavljen do konca leta 2015.

Avtorji nagrajene rešitve natečaja, ki ga je v sodelovanju z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izvedla Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, so arhitekti Rok Žnidaršič, Mojca Gabrič, Samo Mlakar in Žiga Ravnikar.

»Rešitev oblikuje poseben, vendar odprt prostor spomenika, vpet na zgodovinsko os prostora, in predstavlja dejaven nastavek za njegovo nadaljevanje ter preoblikovanje v prihodnosti. Dva, v temelju povezana stebra naroda, kot ju avtorji imenujejo, naj bosta v svoji abstraktni obliki metafora in aluzija enotnosti v dvojnosti,« je zapisala komisija pod vodstvom Aleksandra Ostana.

»Želeli smo, da je spomenik nevtralen, da bi se čim več ljudi lahko našlo v tej zgodbi,« je idejo pojasnil Rok Žnidaršič. »Gre za dialog dveh enakovrednih, a hkrati zelo različnih struktur, ki naj bi predstavljal temelj za spravo. Temelj za to, da se nesmisli, kot je vojna, ne bi več dogajali,« pravi Žnidaršič.

Do stebrov, ki segata do višine venca Kazine, vodi položna klančina, ob stranski del, ki gleda proti parku Zvezda, pa je umeščen posvetilni napis Domovina je ena, nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt Otona Župančiča. Za zid na severni strani so avtorji predvideli ozelenitev, v drugi fazi pa bi Južni trg zasadili s platanami in ga povezali s parkom Zvezda.

Za material za stebra so izbrali beton, sestavljen iz peska in kamnov slovenskih rek in kamnolomov. »Tako želimo v ta spomenik povezati vse regije in metaforično vse ljudi,« pravi Žnidaršič. Držali so se tudi priporočene vrednosti investicije, ki znaša 500.000 evrov: »To smo vzeli kot izziv. Prav se zdi, da se iščejo rešitve, ki so vsebinsko bogate in materialno relativno nezahtevne.«

Spomenik je sicer v preteklosti sprožal veliko polemik, tudi z umestitvijo v degradirani prostor bodočega Južnega trga. Žnidaršič meni, da je treba na to gledati predvsem s stališča, da je to »najdragocenejši del mesta, ki je v stanju, v kakršnem je, tudi zato, ker se je vedno čakalo na neke primerne vsebine«.

Odločitev o nagrajenih rešitvah je komisija sprejela v četrtek, sodelujoči pa lahko v osmih dneh zahtevajo revizijo. Natečajne rešitve bodo razstavljene v Muzeju za oblikovanje in arhitekturo med 25. oktobrom in 10. novembrom.