Žnidaršič in Cerar odlikovana z zlatim redom

Predsednik republike Danilo Türk je za življenjsko delo na fotografskem področju in velik prispevek pri prepoznavnosti Slovenije odlikoval z zlatim redom za zasluge nekdanjega urednika fotografije v časopisni hiši Delo Joca Žnidaršiča.

Objavljeno
19. oktober 2009 14.29
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Predsednik republike Danilo Türk je Joca Žnidaršiča za življenjsko delo na fotografskem področju in velik prispevek pri prepoznavnosti Slovenije odlikoval z zlatim redom za zasluge. Odlikovanje mu bo izroćil danes ob 15. uri na slovesnosti v Veliki dvorani Predsedniške palače. Odlikovanje zlati red za zasluge bo prejel tudi športnik Miro Cerar.

Žnidaršič že tri desetletja kot avtor ali urednik pripravlja velike fotomonografije o Sloveniji. V času svojega fotografskega udejstvovanja je na razstavah in natečajih prejel preko 50 nagrad, ena izmed najvišjih med njimi je "World Press Photo", edina na naših tleh, so še zapisali v uradu predsednika Türka.

 

Absolviral je na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Prvi poskusi fotografiranja so že med študijem prerasli v novinarsko fotografijo pri študentskem časopisu Tribuna. Številne objavljene reportaže, ki so jih bogatile njegove fotografije, so odkrivale takratno splošno socialno, družbeno in politično življenje ter so vedno postavljale v ospredje človeka pri njegovem delovanju in obstoju. S fotoaparatom v roki je spremljal in beležil vse zanimive in pomembne dogodke na slovenskih tleh in v širši domovini Jugoslaviji.

 

Leta 1974 je postal urednik fotografije v časopisni hiši Delo. Ustvaril je odlično ekipo, ki je dolga leta vzorno opravljala svoje poslanstvo in bogatila predstavo bralcev.

 

Kot vodilni fotoreporter si je ves čas prizadeval za ustreznejše in uglednejše mesto novinarske fotografije v časopisju ter uspešno skrbel za razvoj kakovostne fotografije in sposobnih fotoreporterjev. Vztrajal je na realni, avtentični predstavitvi stvarnosti s fotografijo, ki spoštuje človekovo nedotakljivost in dostojanstvo.

 

Miro Cerar, nekdanji vrhunski telovadec, dvakratni olimpijski zmagovalec, je ena najuglednejših osebnosti svetovne gimnastike in je v letih od 1962 do 1970 v svetu veljal za nepremagljivega. Bil je in ostaja zgled športnikom in mladim nasploh, so v utemeljitvi za odlikovanje Cerarja zapisali v uradu predsednika Türka.

Od leta 1958 je bil Cerar najuspešnejši športnik v zgodovini slovenskega športa in je tudi prvi športnik, ki je dvakrat zapored zmagal na evropskem prvenstvu v mnogoboju. Na največjih tekmovanjih je osvojil 30 kolajn, največje uspehe pa je dosegel na konju z ročaji. Na olimpijskih igrah je osvojil tri kolajne, od tega dve zlati, šest odličij na svetovnih prvenstvih, od tega štiri zlata, in 21 odličij na evropskih prvenstvih, od tega deset zlatih.

 

Cerar je svetovno znan športni šampion, mednarodni ugled pa si je pridobil tudi kot pošten športnik in izjemen zagovornik gibanja za fair play, ne le na športnih tekmovanjih, pač pa tudi v vsakdanjem življenju, so pojasnili v predsednikovem uradu.

 

Odlikovanec se je rodil 20. marca leta 1938 v Šoštanju. Ustvaril je fotomonografije Foto Joco Žnidaršič, Ljubljana, Bohinj, Slovenski vinogradi, Pot k očetu (himalajski potopis), Dobimo se na tržnici, Golf na Slovenskem, Deset let je Slovenija država, Moja Slovenija, Lipicanci. Zasnoval in uredil je še 17 drugih fotomonografij, v katerih je imel pomemben avtorski delež, navaja prosta enciklopedija. Posebno uspešne so bile Zakladi Slovenije, Vojna za Slovenijo, Lepa Slovenija in Planica.

 

Žnidaršič je mednarodni mojster umetniške fotografije - EFIAP. Prejel je tudi nagrado Prešernovega sklada in Župančičevo nagrado.