Zniževanje protikorupcijskih standardov?

Vodja globalnega programa proti korupciji in Oddelka za boj proti korupciji pri Uradu ZN za droge in kriminal je Slovenijo izpostavil kot primer države, kjer se protikorupcijski standardi znižujejo.

Objavljeno
21. februar 2007 14.25
Drago Kos
Dunaj – Vodja globalnega programa proti korupciji in Oddelka za boj proti korupciji pri Uradu Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC) Stuart Gilman je v pogovoru za nevladno organizacijo Transperency International izpostavil Slovenijo kot primer države, kjer se protikorupcijski standardi znižujejo, ter na ta način kršijo predpristopni dogovori z Evropsko unijo.

Urad za droge in kriminal si je predvsem v času avstrijskega predsedovanja EU v pogovore in dogovore o boju proti korupciji prizadeval pridobiti države t.i stare Evrope. Skupaj z Interpolom in avstrijsko vlado si urad prizadeva za ustanovitev Protikorupcijske akademije s sedežem v Avstriji, ki bi se ukvarjala z raziskovanjem in usposabljanjem na področju protikorupcijske politike, je dejal Gilman.

Urad pa je najbolj zaskrbljen zaradi stanja v državah t.i. nove Evrope. "Tu mislim predvsem na Slovenijo, ki se je odločila za ukinitev protikorupcijske komisije," je poudaril Gilman. O ukinitvah protikorupcijskih komisij pa razmišljajo tudi v drugih državah, zato se Gilman še sprašuje, čemu sploh predpristopni dogovori z EU o boju proti korupciji.

Urad za droge in kriminal se sicer ukvarja z bojem proti prepovedanim drogam in mednarodnim kriminalom, ki sta oba tesno povezana s pojavom korupcije.

Sicer pa je celoten pogovor z vodjo globalnega programa proti korupciji dostopen na spletni strani Transperency International.

Leto dni od začetka ukinjanja komsije

Kot je znano, je državni zbor zakon o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo, ki naj bi ukinil protikorupcijsko komisijo, sprejel februarja lani. Z zakonom naj bi se pristojnosti komisije, sicer v nekoliko okrnjeni obliki, prenesle na parlamentarno komisijo za preprečevanje korupcije. Opozicijski LDS in SD sta nato vložili pobudo za presojo ustavnosti. Ustavno sodišče je sklenilo, da se izvrševanje zakona zadrži do končne odločitve, ki pa jo sodišče zaenkrat še ni sprejelo.