Znova na začetni točki

Podpora LDS je v tokratni raziskavi javnega mnenja padla na zgodovinsko najnižjo točko 10 odstotkov. Gre za zaporedno padanje podpore zadnjih nekaj mesecev.

Objavljeno
04. februar 2007 20.30
Pogled na rezultate Delove javnomnenjske raziskave po eni strani kaže na trenutno precejšnjo stabilnost javnega mnenja, po drugi strani pa na zbeganost (nekdanjih) volivcev LDS. Vprašanja, ki jih anketarji zastavljajo iz meseca v mesec, so enaka in tudi odgovori so zadnje čase iz meseca v mesec enaki. Z eno izjemo: podporo LDS. Ta je v tokratni raziskavi padla na zgodovinsko najnižjo točko 10 odstotkov. Ne gre za spektakularen nenaden padec, pač pa za zaporedno padanje podpore zadnjih nekaj mesecev.

Tudi ne gre za preurejanje politične krajine; v tem primeru bi na račun padca ene stranke pridobila katera druga. V tokratni raziskavi pa je prav očitno, da so vse preostale parlamentarne stranke ostale tam, kjer so bile, največji dve celo z natanko enakim deležem kot prejšnji mesec. Glasovi, ki so doslej šli LDS, se selijo med neopredeljene. Dosedanji volivci LDS se ne najdejo več v tej stranki, med ponudbo drugih strank pa ne najdejo takšne, ki bi ji dali svoj glas.

Slabe novice za LDS torej še niso hkrati dobre novice za njihove konkurente. Notranja trenja in spori v tej stranki, ki so dosegli vrh s kongresom prejšnjo soboto, so oslabili stranko in ji oklestili javnomnenjsko podporo, s tem pa so stranko postavili na neke vrste izhodiščni položaj. Zdaj je na točki, s katere gre lahko opazno navzgor ali pa pade v anonimnost.

Veliko je odvisno od tega, kako bo stranka ravnala v prihodnjih tednih in mesecih, pomembno je tudi, kako bodo nanjo reagirali politični nasprotniki, predvsem pa bo zanjo odločilno, ali bo ustanovljena nova politična stranka sorodne usmeritve, ki jo napovedujejo že vse od zaostritve odnosov v LDS, in če bo, kakšna bo interakcija med tema dvema strankama.

Na svojevrstni začetni točki pa je pravzaprav celoten slovenski politični prostor. Zdi se, da s slabitvijo opozicije dobiva zalet koalicijska stran, vlada pa je s potezami, ki jih je povlekla zadnji teden ali dva, tudi dala vedeti, da je čas, da se karte premešajo na novo. To pa spet napoveduje politične in javnomnenjske turbulence. Stabilnost javnega mnenja, ki jo je moč razbrati iz anket, je morda samo zatišje pred viharjem.