Znova neusklajena zunanja politka

Predsednik Drnovšek je preložil svoj obisk v BiH, ki ga je načrtoval za 15. in 16. marec, saj naj bi iz medijev izvedel, da bo premier Janša z gospodarsko delegacijo obiskal BiH naslednji teden.

Objavljeno
13. februar 2007 18.13
Predsednik države Janez Drnovšek je spomnil, da meja ni določena
Ljubljana – Predsednik republike Janez Drnovšek je preložil svoj obisk v BiH, ki ga je načrtoval za 15. in 16. marec, saj je iz medijev "z začudenjem izvedel, da bo predsednik vlade Janez Janša z gospodarsko delegacijo obiskal BiH naslednji teden". Drnovšek je pri tem izrazil željo, da bi doma ustrezno usklajevali visoke obiske, so danes sporočili iz njegovega urada. V kabinetu predsednika vlade pa so zatrdili, da so Drnovškov urad seznanili z obiskom Janše v BiH, ki bo 19. februarja.

Kot so v odgovoru na vprašanja STA zapisali v uradu predsednika republike, je bil uradni obisk Drnovška v BiH načrtovan že dalj časa, pri čemer je bil datum obiska usklajen doma in s predsedstvom BiH, ki je predsednika povabilo.

"Glede na to, da predsednik Drnovšek pripisuje odnosom Slovenije z BiH velik pomen, si želi, da bi bil njegov obisk del usklajene zunanje politike Republike Slovenije, kar bi bilo treba doma zagotoviti z ustreznim usklajevanjem visokih obiskov. To se v tem primeru ni zgodilo," je poudaril Drnovšek. Ker meni, da dva državniška obiska v tako kratkem času nista smiselna, se je odločil, da svoj obisk v BiH preloži, so še sporočili.

Iz kabineta predsednika vlade pa so sporočili, da so Drnovškov urad seznanili z obiskom Janše v BiH. Kot so pojasnili, je bil 12. decembra 2006 na zunanjem ministrstvu sklican sestanek delovne skupine za tehnično koordinacijo zunanjepolitičnih aktivnosti, ki jo vodi državni sekretar v MZZ Andrej Šter. "Na omenjenem sestanku je bila šefinja kabineta urada predsednika republike Valentina Flander seznanjena z načrtovanimi zunanjepolitičnimi aktivnostmi predsednika vlad, med katerimi je bil izrecno omenjen tudi obisk v BiH," so zapisali.

Kot so še pojasnili v kabinetu predsednika vlade, je bil obisk predsednika vlade v BiH tudi vključen v "enotni program predvidenih mednarodnih srečanj predsednika republike, predsednika državnega zbora, predsednika vlade, predsednika državnega sveta, ministrov in vodij vladnih služb za leto 2007", ki ga je skladno z uredbo o sodelovanju, obveščanju in usklajevanju na področju zunanjih zadev in mednarodnih odnosov sprejela vlada in je z njim seznanjen tudi urad predsednika republike.