Znova nočna dežurstva v vseh regijskih centrih za obveščanje

Znova potekajo nočne izmene tudi v šestih regijskih centrih, v katerih so bile ukinjene 1. julija lani.

Objavljeno
01. september 2013 10.19
Stevilka 112
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ljubljana − Vseh 13 regijskih centrov za obveščanje z današnjim dnem znova zagotavlja 24-urno delo, piše Slovenska tiskovna agencija. To pomeni, da znova potekajo nočne izmene tudi v šestih regijskih centrih, v katerih so bile ukinjene 1. julija lani.

Ministrstvo za obrambo je nočne izmene julija lani ukinilo v regijskih centrih za obveščanje v Murski Soboti, Novem mestu, Postojni, Slovenj Gradcu, Trbovljah in na Ptuju. Vse aktivnosti teh centrov v nočni izmeni so se prenesle na njihove sosednje centre.

Analiza delovanja centrov v času, ko v šestih omenjenih centrih ni bilo nočnih izmen, je sicer pokazala, da so centri kljub ukinitvi nočnih izmen delovali učinkovito. V pol leta pa so se zaradi drugačne organizacije zmanjšali stroške za obratovanje za 26.146 evrov, so za STA pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Primerjava odzivnih časov operaterjev pred uvedbo novega načina dela in po njej je pokazala, da se odzivni čas ni bistveno povečal. 90 odstotkov vseh klicev so sprejeli v 10,47 sekunde, pred spremenjenim načinom dela pa v 10,33 sekunde.

»Treba pa je poudariti, da so ob poletnih požarih, jesenskih poplavah in ob drugih večjih nesrečah delovali vsi centri tudi v nočnih izmenah. Kljub ukinitvi nočnih izmen lahko namreč poveljnik Civilne zaščite RS ob večji ogroženosti ali nesreči odredi aktiviranje nočne izmene v vseh regijskih centrih za obveščanje,« so navedli na ministrstvu za obrambo.

Zaposleni v regijskih centrih novega načina dela niso sprejeli najbolje, dodaja STA. V zelo kratkem času so se morali usposobiti za delovanje na do tedaj neznanem terenu, povečal se jim je obseg dela in morali so se voziti na delo v bolj oddaljene kraje, kar je povzročilo veliko težav.

Ob novi spremembi nočnih dežurstev bodo kadre zagotovili s prerazporeditvami zaposlenih znotraj Uprave RS za zaščito in reševanje, z upravnega dela ministrstva za obrambo in iz Slovenske vojske.