Znova o noveli zakona o javnem tožilstvu

Za ponovno odločanje v DZ je pri novelah zakonov o sistemu plač v javnem sektorju in o državnem pravobranilstvu glasovalo 15 državnih svetnikov, prav toliko jih je temu nasprotovalo. Pri noveli zakona o sodniški službi je veto podprlo 14 svetnikov, 15 pa jih je bilo proti.

Objavljeno
08. oktober 2009 09.06
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Ljubljana - Odbor DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje bo danes na nujni seji obravnaval zahtevo državnega sveta, da DZ ponovno odloča o noveli zakona o državnem tožilstvu. Državni svetniki so namreč konec septembra na omenjeno novelo izglasovali odložilni veto. Državni svetniki so 29. septembra s 17 glasovi proti 14 izglasovali veto na novelo zakona o državnem tožilstvu. Pri preostalih treh zakonih iz paketa, ki ureja pravosodne plače, pa veto ni bil izglasovan.

Glasovanje o vetu je predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Rajkom Fajtom, ki je v zahtevi za sklic med drugim navedla, da predlagana sprememba sodniških plač ruši s težavnimi pogajanji vzpostavljena plačna razmerja.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je takrat poudarila, da govorijo o poklicni skupini 1000 ljudi, ki je glede na 156.000 uslužbencev v javnem sektorju zanemarljiva. Njeno dobro delovanje pa je po njenem mnenju za pravno državo in varstvo državljanov izjemnega pomena.