ZPMS: Premalo obšolskih dejavnosti je brezplačnih

V poslanici ob tednu otroka v ZPMS krajane spodbujajo, naj tudi razmislijo, ali je v njihovem kraju dovolj igrišč in igral.

Objavljeno
01. oktober 2014 15.18
Pomladna Prepevanja 2014
S. M., Delo.si, STA
S. M., Delo.si, STA

Ob letošnjem tednu otroka, ki bo od 6. do 12. oktobra, bodo v ospredju igra in prostočasne dejavnosti otrok, poroča STA.

Pomen prostega časa otrok je poudarjen tudi v konvenciji o otrokovih pravicah, toda zelo malo obšolskih dejavnosti je brezplačnih in tako dostopnih za vse otroke, opozarja predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) Darja Groznik.

Poslanica letošnjega tedna otroka, ki ga ZPMS v začetku oktobra pripravlja vse od leta 1954, nosi naslov Za razigrano in ustvarjalno otroštvo. Groznikova v poslanici spodbuja k razmisleku, kaj se otroci najraje igrajo s prijatelji, ali je v njihovem kraju dovolj igrišč in igral ter ali je na šolah dovolj prostočasnih aktivnosti, ki so dostopne vsem.

Otroci morajo imeti svoj prosti čas, v katerem lahko raziskujejo in preizkušajo svoje sposobnosti, se učijo, razvijajo svoje sposobnosti in pridobivajo izkušnje, pravica do razvedrila in prostočasnih aktivnosti pa je zapisana tudi v konvenciji o otrokovih pravicah, poudarja Groznikova. Po njenih besedah je zelo malo obšolskih dejavnosti brezplačnih in tako dostopnih za vse otroke. Pri tem opozarja, da veliko ljudi pri nas živi v revščini, v največji stiski pa so družine z otroki.

Po besedah predsednice nacionalnega odbora za otrokove pravice pri ZPMS Liane Kalčina v pravnem smislu pri nas ne moremo govoriti o diskriminaciji otrok, dejansko pa tudi zaradi osebnih okoliščin njihovih staršev vsi otroci nimajo možnosti obiskovati različnih aktivnosti in tako razvijati svojih sposobnosti ter pridobivati znanj in izkušenj. To pa je povezano tudi z nadaljnjim izobraževanjem in poklicno orientacijo, kar je letošnja tema otroških parlamentov.

Kot pravi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, otroci ne bi smeli deliti usode svojih staršev, če ti nimajo sredstev za preživetje ali če se razvezujejo. Za prihodnost otrok je odgovorna vsa družba, zato nam ne sme biti vseeno, poudarja varuhinja. Pri tem opozarja, da država najde veliko denarja, »da polni določene luknje«, raven socialne zaščite in sredstva za programe, namenjene otrokom, pa se znižujejo. »Za otroke ni nič predrago,« poudarja Nussdorferjeva.

Varuhinja je ob tednu otroka poudarila tudi pomen varne igre za otroke in igral, ki so prilagojena otrokom s posebnimi potrebami. Prav tako opozarja na nevarnosti in zlorabe otrok, ki prežijo na spletu.

Pravico otrok do razigranega in ustvarjalnega otroštva ZPMS uresničuje tudi skozi program Pomežik soncu, v okviru katerega poleti otrokom omogoča brezplačno letovanje otrok. Pri akciji sodeluje tudi podjetje Lek, predstavniki podjetja so danes ZPMS izročili simbolični ček v višini 18.500 evrov, kolikor jih Lek letos podarja za programe za otroke.

V tednu otroka društva, ki delujejo pod okriljem ZPMS, in druge organizacije po vsej Sloveniji pripravljajo nekaj sto dogodkov, namenjenih predvsem otrokom. Med njimi so glasbene in gledališke prireditve, delavnice, igre, predavanja, razstave in športne aktivnosti. V novembru pa bodo počastili tudi 25-letnico konvencije o otrokovih pravicah.