ZPS: Pozor pri izbiri ponudbe nezgodnega zavarovanja

Stroški, povezani s trajno invalidnostjo otroka, bi predstavljali največje breme za družinski proračun, zato naj bo staršem vodilo dovolj visoka zavarovalna vsota.

Objavljeno
03. september 2013 13.01
Varna pot v šolo 1.9.2013 Ljubljana Slovenija
Sonja Merljak, šolstvo
Sonja Merljak, šolstvo

Zavarovalnice so zgolj eden od ponudnikov storitev, ki starše ob začetku šolskega leta nagovarjajo s svojo ponudbo.

Z obvestili, ki jih šolarji v nižjih razredih dobivajo domov, ali z letaki, ki visijo na oglasnih deskah po šolskih hodnikih, številna podjetja in organizacije oglašujejo storitve, ki naj bi tako ali drugače bile v dobro otrok, a ki stanejo vsak mesec vsaj deset evrov. Mnoge med njimi so povezane z dodatnimi plačljivimi aktivnostmi, naj bodo športne, glasbene ali izobraževalne narave, in med njimi je pogosto tudi ponudba za nezgodna zavarovanja. Za slednje se starši lahko posebej zlahka odločijo, saj otroke želijo kar najbolje zavarovati.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so se zato odločili, da bodo pod drobnogled vzeli ponudbo različnih zavarovalnic. Posebej jih je zanimalo, ali uporabniki njihovih storitev vedo, v katerih primerih je njihov otrok zavarovan ter kdaj in kako lahko uveljavijo zavarovanje.

»Ponudbe zavarovalnic ob začetku šolskega leta so resda lahko cenovno ugodne in omogočajo enostavno sklenitev zavarovanja, a škoda je vsakega evra, ki ga vložite v zavarovanje, ki ne ustreza vašim pričakovanjem in potrebam vaših otrok. Preden se torej na vrat na nos odločite za eno izmed zavarovanj, ker je tako pač v navadi, najprej razmislite, kaj od zavarovanja želite,« svetuje Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Na ZPS pravijo, da lahko starši z nezgodnim zavarovanjem otroka zavarujejo za:

•primer trajne invalidnosti,

•dnevna nadomestila za odsotnost od pouka,

•bolnišnična nadomestila za dneve, preživete v bolnišnici

•in nadomestila za stroške zdravljenja.

V skladu z zahtevo Agencije za zavarovalni nadzor se v letošnjem letu prvič pojavlja omejitev, da se zavarovanje za primer izgube življenja lahko sklene le za otroke, ki so starejši od 14 let.

Zavarovalnice po besedah ZPS zato sedaj večinoma ponujajo zavarovanja šolarjev in predšolskih otrok, ki rizika nezgodne smrti ne vključujejo, medtem ko zavarovanja dijakov in študentov vključujejo možnostjo kritja za primer smrti.

ZPS priporoča osredotočenost na zavarovanje za primer trajne invalidnosti

Staršem priporočajo, naj se med možnimi kombinacijami nevarnosti osredotočijo predvsem na zavarovanje za primer trajne invalidnosti in poskrbijo za dovolj visoko zavarovalno vsoto.

Stroški, povezani s trajno invalidnostjo otroka, bi predstavljali največje breme za družinski proračun.

Ob težji invalidnosti otroka je namreč po njihovih besedah najverjetneje treba preurediti dom, poskrbeti za nego, specialistično zdravljenje in medicinsko opremo, lahko pa se celo zgodi, da mora eden od staršev zapustiti službo, da bo lahko skrbel za invalidnega otroka.

Zato svetujejo, da običajne ponudbe ob začetku šolskega leta, kjer zavarovalne vsote včasih ne dosežejo niti 10.000 EUR, ne zagotavljajo zadostne varnosti v primeru, da pride do nezgode s hudimi posledicami.

Vodilo pri izbiri zavarovanja naj bo zato po njihovem dovolj visoka zavarovalna vsota za primer trajne invalidnosti.

Kaj ponujajo zavarovalnice?

Pregledali smo nekaj ponudb in ugotovili:

Vzajemna: Ponujajo nezgodno in nezgodno zdravstveno zavarovanje. Zavarovalna vsota za primer trajne invalidnosti je od 12 do 30 tisoč evrov, letna premija pa znaša od približno 12 do 28 evrov na mesec pri prvem oziroma od 20 do 52 evrov pri drugem.

Adriatic Slovenica: Za učence ponujajo zavarovalno vsoto za primer trajne invalidnosti v višini od 14 do 45 tisoč evrov, letna premija pa znaša od približno 13 do 19 evrov na mesec.

Triglav: Za osnovnošolce ponujajo zavarovalno vsoto za primer trajne invalidnosti v višini od 15 do 30 tisoč evrov, letna premija pa znaša od približno 14 do 33 evrov na mesec.