ZRC SAZU in Ljubljansko barje podpisala sporazum o sodelovanju

Ljubljansko barje je sicer dobro raziskano, vendar pa ostaja potreba po nadaljnjem raziskovanju, menita obe strani.

Objavljeno
08. november 2011 16.09
Posodobljeno
08. november 2011 16.09
Ljubljansko barje
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) ter Krajinski park Ljubljansko barje sta danes podpisala sporazum o sodelovanju na področju znanstvenoraziskovalnega dela. Ljubljansko barje je sicer dobro raziskano, vendar pa ostaja potreba po nadaljnjem raziskovanju, piše Slovenska tiskovna agencija.

Ideja za podpis sporazuma se je porodila ob sodelovanju pri mednarodnem projektu 2BParks, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa Mediteran. Pomočnica direktorja ZRC SAZU Jerneja Fridl je ob podpisu sporazuma dejala, da je sporazum logično nadaljevanje več desetletnega dela znanstvenikov ZRC SAZU na področju naravnih vrednot in kulturne dediščine ter dodatna vzpodbuda za nove raziskovalne izzive v prihodnje.

Ljubljansko barje je mokrišče in za nekatere predstavlja vir preživetja kot kmetijska površina, za dobrih 100.000 ljudi pa je tudi zbiralnik pitne vode. »Bolj ko bomo Ljubljansko barje razumeli, bolj ko bomo vedenje o njem interpretirali in bolj ko bomo ta vedenja prenesli v prostor, v vsakdanje delo, večja je verjetnost, da se bo spremenilo tudi naše vedenje do tega edinstvenega območja na pragu prestolnice«, so zapisali v sporočilu za javnost. Podpisu sodelovanja je sledila okrogla miza.