ZSSS: Janševa politka je sovražna do zaposlenih

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije bodo storili vse, da se v javnem sektorju ne bo odpuščalo.

Objavljeno
21. september 2012 15.35
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Eden izmed predlogov, kako rešiti finančne težave Slovenije, je med drugim odpuščanje zaposlenih v javnem sektorju. Zanj minister Senko Pličanič pravi, da je neizogiben.

Da se bo brezposelnost v naslednjih letih še povečevala, potrjujejo tudi na Uradu RS za makroekonomske analize. Vlada namerava namreč v prihodnjem letu znižati proračunski primanjkljaj pod tri odstotke, pri čemer bi po napovedih brezposelnost v enem letu zrasla iz trenutnih 106.000 iskalcev zaposlitve na 120.000.

Dušan Semolič, prvi mož Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, je danes dejal, da bodo »uporabili vsa sindikalna sredstva, da bi cilje vladne politike, ki je sovražna do zaposlenih v javnem sektorju, preprečili«.

Menijo, da odpuščanje ne bo rešilo državne blagajne, temveč zaradi pravic odpuščenih le škodilo javnim financam. Ob tem opozarjajo na povečanje brezposelnosti in revščino.

Vladi svetujejo, da začne reševati proračunsko blagajno na prihodkovnem področju, na področju ustvarjanja pogojev za boljše gospodarstvo, ustvarjanja delovnih mest in investicij.

Pozivi sindikatov vladi

Sekretar sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije Bojan Hribar je prepričan, da bo morebitno odpuščanje vodilo v poslabšanje kakovosti javnih storitev, ker da je treba za odpuščanje v vzgoji in izobraževanju spreminjati normative in standarde, poroča STA.

Sekretarka sindikata zdravstva in socialnega varstva Mojca Šumer je opozorila na kadrovski primanjkljaj v zdravstvu in daljše čakalne dobe.

V sindikatu poklicnega gasilstva ne pristajajo niti na t. i. mehko zmanjševanje zaposlenih z upokojevanjem. Sekretar sindikata David Švarc opozarja, da v tej dejavnosti že sedaj čutijo veliko kadrovsko podhranjenost, kar pa da pomeni veliko upadanje varnosti državljanov.