ZSSS napoveduje delavske demonstracije

Iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije so sporočili, da bodo demonstracije potekale novembra, kdaj točno, bodo še določili.

Objavljeno
22. september 2013 14.25
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Ljubljana - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) namerava zaradi vse večjih in vse bolj odkritih pritiskov na osnovne delavske in socialne pravice ter na drugi strani vse šibkejše pravne in socialne države v novembru organizirati delavske demonstracije. Natančen datum še ni znan, določili ga bodo v dogovoru z ostalimi sindikati.

Odločitev o izvedbi delavskih demonstracij v letošnjem novembru je predsedstvo ZSSS sprejelo na seji v petek, so danes sporočili iz ZSSS. Natančnejši datum bodo določili v dogovoru z ostalimi sindikalnimi centralami, ki se bodo pridružile demonstracijam.

Iz sindikatov so že v petek sporočili, da pod nobenim pogojem ne bodo pristali na noben negativen poseg v minimalno plačo. Kot so napovedali, bodo za obrambo minimalne plače uporabili »prav vsa sindikalna sredstva«.

Predsedstvo ZSSS je izpostavilo, da minimalna plača trenutno znaša 783,66 evra oziroma 599,73 evra neto. Ta znesek je pod pragom tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo, ki je bil lani postavljen pri 606 evrih na ekvivalentno odraslo osebo na mesec. Nič kaj dosti bolj pa niso optimistični niti podatki o višini minimalne plače v primerjavi s pragom dostojnega plačila.

Še posebej jih tovrstno razmišljanje moti tudi zato, ker se v Sloveniji hkrati beleži rast plač menedžerjev. Po raziskavi kadrovske agencije Pedersen&partners, ki jo povzemajo, je povprečni direktor srednje velikega podjetja v Sloveniji lani zaslužil 157.800 evrov bruto, kar je 3,6 odstotka več kot leto dni pred tem.

Vlada sicer ni sprejela še nobene odločitve o posegu v minimalno plačo, razprava ki jo je na to temo opravila v četrtek, pa je po besedah ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela potekala na podlagi smernic Evropske komisije in iskanja rešitev za gospodarstvo.