ZSSS ognjevito v bran sindikalistu mariborske občine Rajiću

»Takšne javne gonje proti sindikalnemu delu še nisem videl,« je dejal Goran Lukič, izvršni sekretar ZSSS.

Objavljeno
25. september 2014 19.57
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - Za izredno odpoved delovnega razmerja Goranu Rajiću, podsekretarju v uradu za šport in vodji glavnega sindikata na mariborski občini, ni bilo zakonskih razlogov, trdijo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Medtem Rajića čudi, da občina prejete pritožbe še ni poslala vladni komisiji.

Po navedbah vodstva Mestne občine Maribor (MOM) je Rajića, spomnimo, odpoved službe doletela zaradi incidenta iz 27. avgusta, ko da je nadlegoval tiskovno predstavnico, kričal nanjo in na direktorja mestne uprave Marka Žulo ter slednjemu tudi grozil. Te trditve je Goran Rajić včeraj znova označil za »nizkoten konstrukt« in najavil sankcije proti Žuli, saj da je »presegel vse možne meje.«

Delodajalec bi moral pritožbo nemudoma poslati naprej

Sporni dogodek se je sicer po Rajićevih besedah zgodili 28. julija, Žula pa je 30 dni pozneje podpisal sklep o odpovedi. Nanj so, je dejal Rajić, prejšnji teden pravočasno podali pritožbo. Kot je o postopku za Delo pojasnila Katja Mihelj Nagode iz službe za odnose z javnostjo ministrstva za notranje zadeve, je treba pritožbo poslati organu prve stopnje, v tem primeru MOM, ta pa jo nato odstopi vladni komisiji za pritožbe. Slednja je v konkretni zadevi do včeraj še ni prejela, je povedala Katja Mihelj Nagode.

Medtem v ZSSS opozarjajo, da bi moral delodajalec pritožbo nemudoma poslati naprej. »Če so prepričani, da so ravnali v skladu z zakonom, bi jo poslali naprej v treh dneh,« meni Rajić. Na MOM so na naše vprašanje včeraj odgovorili, da bodo »pritožbo skupaj z občinskimi pojasnili in ostalo dokumentacijo vladni komisiji posredovali v prihodnjih dneh.«

Rajiću bi morali omogočiti zagovor

Ko jo bo prejela, ima vladna komisija za pritožbe iz delovnega razmerja 30 dni časa za odločitev, je razložil pravnik na podravski organizaciji ZSSS Boštjan Medik. Po njegovih besedah bo komisija z odločbo bodisi odpravila bodisi potrdila sklep o odpovedi. »Če bi komisija odločila, da je sklep o odpovedi zakonit, bi z dnem vročitve začel ta sklep učinkovati, hkrati pa je potem možno v 30 dneh uveljavljati sodno varstvo pri delovnem sodišču.«

Zakoniti razlog za odpoved je sicer po besedah Medika kršenje pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja, ki ima vse znake kaznivega dejanja, izpolnjena pa mora biti še predpostavka, da zaradi kršitve ni več mogoče nadaljevati delovnega razmerja niti do izteka odpovednega roka.

A v primeru Rajića ni bilo takih razlogov, meni Medik, navrgel pa je še, da bi Rajiću morali omogočiti zagovor, in da bi postopek zaradi objektivnosti moral voditi župan, saj je bil direktor mestne uprave vpleten v dogodek.

Pravi razlog za odpoved Rajiću niso domnevne kršitve, menijo v ZSSS, temveč njegova sindikalna dejavnost. »Takšne javne gonje proti sindikalnemu delu, kot je pri nas v zadnjih mesecih, še nisem videl,« je dejal Goran Lukič, izvršni sekretar ZSSS.