ZSSS svari pred zlomom zdravstvenega sistema

Polletno poročilo o poslovanju zdravstvene blagajne kaže, da bo naslednje leto zmanjkalo 140 milijonov evrov.

Objavljeno
29. avgust 2013 17.50
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) svarijo, da bo prišlo do zloma zdravstvenega sistema, če vlada ne bo hitro ukrepala. Pri tem so opozorili na polletno poročilo o poslovanju zdravstvene blagajne, ki kaže, da bo treba v prihodnje leto prenesti 84 milijonov evrov plačil, v prihodnjem letu pa bo predvidoma zmanjkalo 140 milijonov evrov.

Na podlagi polletnega poročila je zveza sindikatov tudi dala pobudo za sklic seje Ekonomsko-socialnega sveta, na kateri bi obravnavali zaostrujoče se stanje v zdravstvu. Seja bo v petek. Izvršna sekretarka zveze Lučka Böhm je dejala, da s tem želijo spodbuditi vlado in poslance, da še pravočasno preprečijo zlom enega od stebrov socialne države. »To je zadnji trenutek, da se odločimo, da je zdravje ena naših prioritet.«

Poročilo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) po njenem mnenju pomeni streznjenje, saj je denarja zmanjkalo. ZZZS je tako v polletnem poročilu prvič po letu 1992 napovedal, da je zmožnost zavoda za financiranje obstoječega obsega programa in pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v prihodnjem letu ob danih pogojih precej zmanjšana oz. celo ogrožena.

Böhmova opozarja, da je bil postopek sprejemanja interventnega zakona, ki bi omogočil dodatna sredstva v zdravstveni blagajni in s katerimi so soglašali tudi v zvezi sindikatov, ustavljen, saj v koaliciji niso dosegli soglasja glede ukrepov. Sedaj pa ni videti, da bi vlada pripravljala kakršne koli ukrepe, da bi preprečila zlom zdravstva, je dejala.

Böhmova se tako boji, da »vlada ne ukrepa, ker nekaterim interesnim skupinam v tej državi ustreza, da bi prišlo do zloma obveznega zdravstvenega zavarovanja, saj bi bil to alibi za privatizacijo, ukinjanje pravic in uvajanje nadstandardnih zavarovanj.« V ZSSS so prepričani, da bi to povzročilo zaostrovanje revščine, hude socialne stiske ter da bi zdravje postalo privilegij bogatih.