Zunanji minister sprejel 
nekdanji ambasadorki Unicefa

Zunanji minister Samuel Žbogar se je včeraj sestal z nekdanjima ambasadorkama Unicefa Mileno Zupančič in Vito Mavrič. Z zdajšnjimi razmerami v slovenskem odboru te humanitarne organizacije pa bo seznanil tudi izvršnega direktorja Unicefa Anthonyja Laka.

Objavljeno
03. marec 2011 01.48
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana - »Pojasnili sva mu najine vzroke za odstop in mu predstavili najin pogled na aktualno dogajanje v Unicefu Slovenije. Po mojem mnenju so šle stvari že tako daleč, da bodo za seboj potegnile plaz težav, ne samo za Unicef, temveč tudi za druge človekoljubne organizacije. Menim, da je dolgoročna škoda narejena,« nam je po sestanku povedala Vita Mavrič in dodala, da sta bili obe z Mileno Zupančič zelo zadovoljni z Žbogarjevim odzivom.

Z ministrstva za zunanje zadeve pa so sporočili, da je minister sogovornicama izrekel priznanje za pomembno delo, ki sta ga opravili kot ambasadorki Unicefa, hkrati pa izrazil zaskrbljenost nad negativnim vplivom, ki ga ima dogajanje na ugled Unicefa v državi. »Skrb vzbujajoče je, da razmere negativno vplivajo na podporo javnosti in donatorjev tako Unicefa kot tudi drugih humanitarnih organizacij v Sloveniji,« je dejal zunanji minister, ki je napovedal, da bo o zdajšnjih razmerah podrobneje obvestil izvršnega direktorja Unicefa Anthonyja Laka, s katerim se je o tej problematiki že pogovarjal pred slabim mesecem v New Yorku.

Znano je, da sta Milena Zupančič in Vita Mavrič z javnima pismoma odstopili kot ambasadorki Unicefa, kot enega poglavitnih vzrokov za svojo odločitev pa sta navedli sum na nepravilnosti v organizaciji. Eden od korakov uradnikov s sedeža Unicefa v Ženevi za ureditev razmer v slovenski izpostavi je bila pobuda za spremembo njenega statusa iz društva v fundacijo. Društvo že lani ni imelo skupščine, čeprav bi jo po statutu morali sklicati vsako leto. Upravna enota mu je določila rok do 9. marca, da jo skliče.