Zunanji minister Žbogar na uradnem obisku v Makedoniji

Zunanji minister Samuel Žbogar je danes začel z dvodnevnim uradnim obiskom v Makedoniji. Minister si je ogledal dva gradbena projekta, ki ju v Makedoniji izvajajo slovenska podjetja, jutri ga čaka še uradni del pogovorov z gostiteljem, makedonskim zunanjim ministrom Antoniom Milošoskim.

Objavljeno
08. marec 2011 12.17
Ne. Š., delo.si
Ne. Š., delo.si
Ljubljana - Zunanji minister Samuel Žbogar je dopoldne v bližini Skopja obiskal gradbišče hidroelektrarne Sv. Petka, ki jo gradi slovenska družba Riko. V makedonski prestolnici si je ogledal začetek obnove stavbe Tehnometala, ki jo bo prenovilo slovensko podjetje Energoplan, so sporočili z Ministrstva za zuannje zadeve (MZZ). Stavba bo sedež makedonskega ministrstva za finance, ki je tudi investitor projekta.

V Skopju bo danes redni posvet ministra in slovenskih veleposlanikov z območja Zahodnega Balkana. Žbogar se bo sestal se bo tudi s predsednikom opozicijskih socialdemokratov (SDSM) Brankom Crvenkovskim in s predsednikom koalicijske albanske Demokratske unije za integracijo (DUI) Alijem Ahmetijem, poroča STA.

V sredo Žbogarja čaka uradni del pogovorov z makedonskim zunanjim ministrom Antoniom Milošoskim. Prav tako ga bodo sprejeli makedonski predsednik Gjorge Ivanov, predsednik sobranja Trajko Vejanoski in predsednik vlade Nikola Gruevski.

Namen ministrovega obiska je obojestranski interes za nadaljnjo poglobitev odnosov in gospodarsko sodelovanje med državama.

Na MZZ so napovedali, da bodo teme pogovorov dvostransko sodelovanje, razmere na Zahodnem Balkanu in približevanje Makedonije evroatlantskim povezavam. Ministra bosta govorila o razmerah v Egiptu in Libiji ter o ostalih aktualnih mednarodnih temah, navaja STA.

Kot smo poročali, je bil minister Žbogar na delovnem obisku v Makedoniji v začetku februarja, v istem mesecu je Slovenijo obiskal makedonski predsednik Ivanov.