Zunanji ministri sredozemskih članic EU na Malti

Zunanji ministri sredozemskih članic Evropske unije, med njimi vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel, se bodo danes sešli na neformalnem srečanju na Malti.

Objavljeno
02. februar 2007 09.00
Dimitrij Rupel bo kot slovenski zunanji minister v EU imel veliko dela
Valletta - Zunanji ministri sredozemskih članic Evropske unije, med njimi vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel, se bodo danes sešli na neformalnem srečanju na Malti. Glavne teme pogovorov bodo nezakonito priseljevanje, prihodnja institucionalna ureditev EU in evropska energetska politika, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Zunanji ministri so se že včeraj zvečer v Valletti sešli na delovni večerji, na kateri so razpravljali o evropski sosedski politiki in bližnjevzhodnem mirovnem procesu.

Enotna politika do nezakonitih migracij

O teh temah so vodje diplomacij sredozemskih članic EU - Francije, Portugalske, Španije, Italije, Malte, Cipra, Grčije in Slovenije - neformalno razpravljali že oktobra lani v Grčiji. Glede problematike nezakonitega priseljevanja so potrdili skupno stališče, da mora EU voditi enotno politiko do nezakonitih migracij. Kot poudarjajo na MZZ, so migracije integralni del odnosov EU s tretjimi državami, ki morajo temeljiti na medsebojnem partnerstvu, razumevanju in skupnemu iskanju odgovorov.

Ministri bodo v luči prizadevanj nemškega predsedstva EU za oživitev evropske ustavne pogodbe danes razpravljali tudi o prihodnji institucionalni ureditvi unije. Glede prihodnjega delovanja EU se Slovenija zavzema za nadaljevanje procesa ratifikacije evropske ustavne pogodbe, vendar je obenem pripravljena konstruktivno sodelovati pri iskanju kompromisnih rešitev v primeru, če uveljavitev pogodbe v sedanji obliki ne bi bila več realna, poudarjajo na MZZ.