Župan Cerkelj zaradi ugoditve pritožniku podal prijavo policiji

Krvavški vodovod je žrtev pritožb in špekulacij, župani pa se bojijo, da so evropska sredstva izgubljena.

Objavljeno
07. november 2013 19.23
Krvavški vodovod
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Cerklje na Gorenjskem – Župan Cerkelj Franc Čebulj je včeraj na policijo v Kranju poslal dokumentacijo o poteku razpisov in odločitvah Državne revizijske komisije (DKOM) za nov krvavški vodovodni sistem. Ta in projekt poljanske obvoznice dokazujeta, da je potrebno spremeniti sistem javnih naročil in razmisliti o vlogi DKOM in njeni verodostojnosti, je dejal Čebulj.

Pri tem sta mu pritrdila župana Šenčurja in Vodic, Miro Kozelj in Aco Franc Šuštar. Prizadevanje za krvavški vodovod poteka od leta 1996. »Odtlej imamo stroške, ukvarjamo se z birokracijo, pokazati nimamo nič. Vodovoda, za katerega je projektantska ocena 17,4 milijona evrov, občine same ne morejo sfinancirati,« opozarjajo župani. »Že tretjič ponavljamo razpis za izbiro izvajalca, rok za oddajo je 22. november. Naj se raziščejo domneve o špekulacijah, nato bomo nadaljevali z odškodninskimi tožbami. Izgubili smo sredstva iz kohezijskih skladov, skoraj nemogoče se zdi, da bi bil projekt, ki bo zagotavljal pitno vodo 30.000 prebivalcem in letališču Brnik, v naslednji finančni perspektivi 2015 - 2020 sofinanciran z 80-odstotki iz kohezijskih skladov. Morda bo, vendar z veliko nižjim odstotkom,« je izjavil župan Franc Čebulj.

Izbira izvajalca se vleče osem mesecev

Vsaka revizija stane 10.000 evrov in vse stroške postopka, ki se vleče osem mesecev, si delijo občine, udeležene pri projektu; to so Cerklje, Komenda, Kranj, Šenčur in Vodice. Gradbeno dovoljenje, izdano 20. septembra 2011, so morali že enkrat podaljšati. Prvi razpis so morali ustaviti zaradi dveh zahtevkov za revizijo zoper razpisno dokumentacijo, potem pa nobeden od vlagateljev ni oddal ponudbe. Kot najcenejši ponudnik je bilo konec junija izbrano podjetje Gorenje Projekt iz Velenja, ki je bilo pripravljeno vodovod zgraditi za 16,6 milijona evrov. Najbolj sporna se občinam naročnicam zdi odločitev DKOM, ki je vlagatelju Building-Zukić iz Ljubljane ugodil v delu, da so pogoji za podizvajalce diskriminatorni: zahtevali so, da ne sme biti pravnomočno obsojen zaradi kaznivih dejanj, ne sme biti v začetku prisilne poravnave, nima blokiranega poslovnega računa in da poravnava obveznosti do svojih podizvajalcev.

Zahtevek za revizijo je naročil neizbrani kranjski Garnol

Zahtevo za revizijo je Building-Zukiću naročilo v prvem razpisu neizbrano podjetje Garnol iz Kranja, člani senata DKOM pa so bili predsednica Nataša Jeršič, Maja Bilbija in Borut Smrdel. Jeršičeva je predsedovala tudi senatu, ki je odločal o revizijah tudi pri poljanski obvoznici. Za Delo je pojasnila, da je odstopila na začetku avgusta, državni zbor pa jo je razrešil 26. septembra.

»Vsak ima svojo mejo, do katere je pripravljen opravljati funkcijo. Moja se je končala tam, ko sem videla, da lahko politično in medijsko močni naročniki, ki niso zadovoljni z odločitvijo DKOM, sklicujejo tiskovne konference in brez strokovnih argumentov in brez posledic člane DKOM obtožujejo korupcije in grozijo s kazenskimi ovadbami. Projekti, ki jih izvajajo naročniki, niso ogroženi zaradi odloločitve senata DKOM, saj so te v skladu z ustaljeno prakso, ampak zaradi nezakonitih pogojev, ki jih nekateri naročniki zahtevajo v postopkih javnega naročanja (enako tudi pri poljanski obvoznici) in nezakonito zaostrujejo pogoje za prijavo, s čimer krog ponudnikov zmanjšajo na enega ali dva, namesto da bi pogoje določili na način, da pridobijo čim več konkurenčnih ponudb,« je razložila Nataša Jeršič.

»Državna revizijska komisija ne ogroža projekta«

Podobno je zadevo komentiral tudi član senata Borut Smrdel in predsednik Državne revizijske komisije: »Trditev, da je zaradi DKOM ogrožena gradnja projekta z evropskimi sredstvi, ne vzdrži resne presoje. Naročnik je v razpisni dokumentaciji določil enako stroge pogoje tako za ponudnike kot podizvajalce, česar pa zakon ne zahteva. Tako strogih pogojev za podizvajalca naročnik ni utemeljil. Če bi jih, bi bila lahko odločitev DKOM, ki je o konkretni zadevi odločil v sedmih delovnih dneh od prejema popolne dokumentacije, drugačna.«

Navedbe, da naj bi bila zaradi dela Dkom ogrožena EU sredstva, Borut Smrdel odločno zavrača in pojasnjuje, da je DKOM v letošnjem letu doslej obravnavala 402 zadevi, od katerih je bilo 136 zadev takšnih, v katerih so bila naročila sofinancirana iz evropskih sredstev. Izmed teh zadev je DKOM odločitev o izbiri oziroma postopek oddaje javnega naročila delno ali v celoti razveljavila le v 24 odstotkih postopkov.

Borut Smrdel še opozarja, »da je žal vse pogostejša praksa, da se krivdo za nezakonitosti, ki se ugotovijo v zvezi s pripravo oziroma izvajanjem postopkov javnih naročil, pripiše nadzornemu organu, ki na takšne nezakonitosti opozori, kar je zaskrbljujoče«. Izpostavlja pa tudi, da je komisija v zadevi krvavški vodovod odločila v sedmih delovnih dneh od prejema popolne dokumentacije, njena odločitev pa v ničemer ne odstopa od dosedanje prakse tega organa ali Sodišča EU.